Uppvisning för både generaler och kadetter

För att skapa förståelse för hur de olika vapensystemen inom armén hänger ihop genomfördes förra veckan Arméns utbildningsdag på Prästtomta skjutfält. Dagen bestod av skjutning och verkansförevisning av merparten av arméns vapen. Huvudmålgrupp var lärare och blivande officerare under utbildning. Även civilanställda och officerare som inte haft möjlighet tidigare var på plats. Syftet med dagen var att besökarna skulle gå därifrån med ny kunskap.

Arméns utbildningsdag 2022. Brigadgeneral Jonas Lotsne, FMV, överlämnar granatgevär 18 till ställföreträdande arméchefen, brigadgeneral Anders Svensson.
Arméns utbildningsdag 2022. Brigadgeneral Jonas Lotsne, FMV, överlämnar granatgevär 18 till ställföreträdande arméchefen, brigadgeneral Anders Svensson.
Brigadgeneral Jonas Lotsne, FMV, överlämnar Granatgevär 18 till ställföreträdande arméchef, brigadgeneral Anders Svensson. Foto: Philip Lindefors/Försvarsmakten
Generalmajor David B Womack och brigadgeneral Rickard Johansson
Generalmajor David B. Womack, femte kåren, och brigadgeneral Rickard Johansson, chef första divisionen och chef Markstridsskolan. Foto: Peter Lundqvist/Försvarsmakten
Svensk-amerikansk förbrödring kring HIMARS
Amerikansk-svenska samtal om HIMARS. Foto: Peter Lundqvist/Försvarsmakten

– Den här dagen är viktig för armén och våra unga officerare och specialistofficerare. Nu skapar vi förutsättning för att få en djupare insikt och förståelse om våra vapensystem och dess verkan, säger brigadgeneral Rickard Johansson chef för Markstridsskolan.

Ett viktigt tillfälle under dagen var den överlämning av granatgevär 18 som officiellt överlämnades av brigadgeneral Jonas Lotsne från Försvarets materielverk till ställföreträdande chefen för armén, brigadgeneral Anders Svensson. Efter överlämningen sköt personal från K 3 två granater mot ett fast mål. Båda granaterna träffade.

­­– En fantastisk möjlighet och oerhört väl genomfört, säger ställföreträdande arméchef Anders Svensson om både överlämning och skjutningen, och fortsätter:

– Det här är precis vad vi behöver för att göra armén starkare.

Amerikanskt besök

En av dagens cirka 1200 besökare var generalmajor David B. Womack från amerikanska femte armékåren. Generalen var på plats för att tillsammans med ställföreträdande arméchef och chefen Markstridsskolan prata fortsatt utveckling av divisions- och brigadförmåga. Som ett led i detta hade amerikanarna tagit med, och visade upp HIMARS. Ett raketartillerisystem med lång räckvidd. Det är en förmåga som armén länge efterfrågat.

– Jag är imponerad av den professionalism som den svenska specialistofficerskåren har, säger generalmajor Womack när han avrundar sitt besök.