Ruska 22 tar det svensk-finska flygvapensamarbetet ännu ett steg

Klockan 07.30 på onsdagsmorgonen gick den svenska kontingenten på plats i Rovaniemi in i den årliga finska försvarsövningen Ruska, en övning som med tanke på rådande omvärldsläge kommer att bli allt viktigare i framtiden.

Gripen
Gripen
Jas 39 Gripen från Norrbottens flygflottilj landar in på basen i Rovaniemi. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Erik Stålhandske
Erik Stålhandske, chef för den svenska kontingenten på plats i Rovaniemi under Ruska 22. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Personal
Personal ur 31:a flygunderhållskompaniet i samverkan med finska reservister. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
F-18 Hornet
F-18 Hornet startar från basen i Rovaniemi. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Jas 39 Gripen
Jas 39 Gripen taxar in mot plattan. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Övningsmärket för Ruska 22
Övningsmärket för Ruska 22. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Samarbete
Samarbete i praktiken när tankslangen ska rullas ut. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

– Vi har övat tillsammans med våra finska vänner i många år nu, men aldrig under en liknande situation som vi nu ser i vårt närområde. Att vi övar tillsammans för att försvara Finland skickar viktiga och tydliga säkerhetspolitiska signaler. I år är dessutom både Finland och Sverige på väg in i Nato, något som få hade trott för bara ett år sedan, säger Erik Stålhandske, chef för den svenska kontingenten.

Norrbottens flygflottilj och andra delar ur flygvapnet har varit med i Ruska varje år sedan 2016 med undantag för pandemiåret 2021. I år fördjupas samarbetet ytterligare då den 211:e stridsflygdivisionen och det 31:a flygunderhållskompaniet underställs det finska flygvapnet på ett mer integrerat sätt än under tidigare år.

– I år sitter lednings- samt flygdelarna tillsammans med den finska ledningen och flygunderhållsdelarna arbetar tillsammans enligt ett gemensamt baskoncept. Här kan vi öva tillsammans för att hitta eventuella friktioner som kan lösas i framtiden, säger Erik Stålhandske.

3 700 deltagare

För de finska förbanden drog övningen igång redan i slutet av förra veckan då drygt 2 400 finska reservister ryckte in vid sina respektive förband. Ruska är den största övningen för finska flygvapnet och sammanlagt deltar cirka 3 700 personer på både försvarande och anfallande sida. Sverige är enda gästande nation under övningen och de svenska delarna bestående av ett hundratal personer har varit på plats i Rovaniemi sedan i måndags. Övningen pågick till och med den 8 oktober.