En varningsklocka till sjöss

I vad som känns som ett osäkert omvärldsläge, kan du lita på att marinen har full koll.
Dygnet runt, årets alla dagar övervakar Sjöinformationskompaniet läget i vårt närområde, så att vi kan leva i ett fritt, tryggt och demokratiskt land. För personalen gäller det att alltid vara först på bollen, här får ingenting gå fel.

Året om och dygnet runt tittar vakande ögon efter avvikande saker ute till sjöss.
Året om och dygnet runt tittar vakande ögon efter avvikande saker ute till sjöss.
Året om och dygnet runt spanar vakande ögon efter avvikande saker ute till sjöss. Foto: Maja Hansson/Försvarsmakten

– När det står i media om utländska örlogsfartyg som rör sig i vårt närområde, har vi vetat det sedan länge, berättar örlogskapten Jesper Stolpe, stabschef på Sjöinformationskompaniet, Muskö.

Att arbeta på Sjöinformationskompaniet

På Sjöinformationskompaniet, som ingår i Marinbasen, arbetar en stab, en undervattensspaningscentral, två sjöinformationsplutoner samt marinens radio. Arbetet handlar om att bevaka havet och de tusentals fartyg som dagligen rör sig i vårt närområde. Det gäller att så snabbt som möjligt kunna urskilja vilka fartyg som potentiellt kan utgöra fara eller hot, eller som uppträder annorlunda.

– I kris eller krig behöver vi vara ännu mer noga med vilka fartyg som är vilka och vi arbetar med att klä på fartygen kompletterande information, säger Jesper Stolpe, stabschef för Sjöinformationskompaniet.

Som medarbetare på Sjöinformationskompaniet är du alltid insatt och tidigt med när utländska örlogsfartyg är i vårt närområde. Kompaniet arbetar även med att stödja den marina ledningscentralen med främst sjölägesinformation, men även med sambandsresurser, vilket är av oerhörd vikt för att marinstaben ska kunna leda de marina förbanden.

Jesper Stolpe är stabschef på sjöinformationskompaniet
Jesper Stolpe är stabschef på sjöinformationskompaniet. Foto: Maja Hansson/Försvarsmakten

Följer det som händer i verkligheten

För att göra detta används fasta och rörliga sensorer, på och under ytan. Många uppgifter som samlas in delges våra partners såväl nationellt som internationellt. Man får även uppgifter från andra aktörer för att tillsammans skapa en gemensam lägesbild. Vid sjöräddningsinsatser ska kompaniet stödja sjöräddningledaren på Joint Rescue Coordination Center med exempelvis sambandsresurser och lägesbilder. Sjöinformationskompaniet arbetar även nära Kustbevakningen och olika internationella aktörer.

Sverige och Finland har exempelvis ett bilateralt avtal, Sea Surveilliance Co-operation Finland-Sweden (SUCFIS), om utbyte av sjölägesinformation i Östersjön. Det finns även ett större samarbetsavtal, Sea Surveilliance Co-operation Baltic Sea (SUCBAS), som undertecknades 2009. Detta avtal gäller samarbete med Finland, Estland, Litauen, Lettland, Tyskland och Polen. Det skapar ytterligare en dimension av samarbete och ger en mer heltäckande bild av vad som sker i Östersjön.

Året om och dygnet runt

I ett allt oroligare omvärldsläge är Sjöinformationskompaniet den första varningsklockan. Tillsammans arbetar marinens fartyg, staber och förband, dygnet runt, årets alla dagar för att kunna vara den livsviktiga, aktiva länk som försvarar Sveriges territoriella integritet. Det man i dag läser i tidningarna om utländska örlogsfartyg som rör sig i Östersjön är för kompaniets personal gamla nyheter.