Egen testkapacitet för att inte belasta vården på Gotland

Försvarsmakten följer givetvis Folkhälsomyndighetens restriktioner och rekommendationer, men har dessutom vidtagit en rad extra åtgärder för att undvika att belasta vården på ön. Något som blivit ännu viktigare när det är mer soldater på Gotland än normalt.

Soldater
Soldater
Försvarsmakten följer Folkhälsomyndighetens restriktioner och rekommendationer, och ser till att hålla avstånd i största möjliga mån. Foto: Emy Åklundh/Försvarsmakten
Fredrik Malmerfeldt
Fredrik Malmerfeldt är chef för Försvarshälsan vid Gotlands garnison. Foto: Emy Åklundh/Försvarsmakten

– Vi använder såklart munskydd i så stor utsträckning som möjligt, försöker hålla avstånd och hålla oss i våra bubblor och det har visat sig fungera bra, vi har få fall med smittade jämfört med det civila samhället, säger Fredrik Malmerfeldt som är chef för Försvarshälsan vid garnisonen.

Eftersom regionen har ett ansträngt läge med en testförmåga som gått i taket, har Försvarsmakten i samråd med smittskyddsläkaren aktiverat egen förmåga att testa och skickar PCR-testerna i egen regi.
– Det gör att vi får provsvaren fortare och kan då också vidta åtgärder snabbare, säger Fredrik Malmerfeldt.

Han påpekar också att Försvarsmakten tar ansvar utöver det som åligger myndigheten egentligen. Bland annat kan man erbjuda sjukförläggning för personal som smittats så att de slipper riskera att smitta familjen, och även i de fall som personen i fråga bor på fastlandet och inte kunnat skickas hem.

– Vi har bara haft ett fåtal smittade så här långt, så det verkar som våra åtgärder fungerar bra och så har det varit under hela pandemin. I vissa situationer är det ju omöjligt att hålla avstånd, men vi måste ju lösa våra uppgifter så det är en risk vi får leva med, säger Fredrik Malmerfeldt.