Ett säkert kungafirande

Idag fyller Hans Majestät Konungen 75 år och Försvarsmakten högtidlighåller dagen bland annat med en officersfanvakt och musik på Kungliga slottet. Dock i begränsad omfattning.

Hans Majestät Konungens födelsedag 2019.
Livgardets dragonmusikkår rider in på yttre borggården.
Försvarsmakten gratulerar Hans Majestät Konungen på födelsedagen. Arkivbild från firandet 2019 när Livgardets dragonmusikkår rider in på yttre borggården. Foto: Christian Ekstedt/Försvarsmakten
Hans Majestät Konungens på födelsedagen 2019.
Arkivbild från firandet 2019. Foto: Christian Ekstedt/Försvarsmakten
Hans Majestät Konungens på födelsedagen 2019
Arkivbild från firandet 2019. Foto: Christian Ekstedt/Försvarsmakten

Varje valborgsmässoafton firar Försvarsmakten och allmänheten kungens födelsedag på yttre borggården. I vanliga fall innebär det traditionella firandet pompa och ståt med musik från en av Försvarsmaktens professionella musikkårer, fanvakt, stor högvaktsceremoni och mycket publik.

I år blir genomförandet begränsat på grund av pandemin. Trumpetare och officersfanvakt från Livgardet hedrar regenten på borggården, men det kommer inte vara öppet för allmänheten.

Försvarsmakten skjuter också traditionsenlig salut för kungen från Skeppsholmen i Stockholm, Kungshall i Karlskrona, Skansen Lejonet i Göteborg, Kusthöjden i Härnösand samt Kvarnängen i Boden klockan 12.00.

I samband med Valborgsmässoafton och kungens födelsedag brukar även årets första beridna vaktparad genomföras. Samtliga vaktparader är dock fortsatt inställda, precis som de ceremoniella delarna av högvaktsavlösningen. Vaktavlösningarna och vaktparaden, både till fots och till häst, lockar i vanliga fall tusentals besökare till Stockholms slott och måste därför anpassas till rådande situation. De är inställda fram till sista juni. Beslut om resten av sommaren kommer att tas inom kort. 

Youtube preview
Tidigt på morgonen ställde även del av Livgardets värnpliktiga upp och genomförde stor flaggning och sjöng Kungssången till regentens ära, inne på Kavallerikasern i Stockholm. Foto: Lasse Sundholm/Försvarsmakten