Minnen för livet

Högvakten vid Stockholms slott har en femhundraårig historia och de flesta som gått högvakt minns det för livet.
– Det är väldigt fint att få vara en del av en tradition som funnits sedan 1523, säger menig Erik Strand som är en av de 43 soldater från Lv 6 som just nu ser till att kungliga slottet i Stockholm är välbevakat.

Luftvärnsregementet ansvarar för högvakten på Stockholms slott.
Luftvärnsregementet ansvarar för högvakten på Stockholms slott.
Phuttiwat Suriyadachphong står post högst upp på Lejonbacken. Han är stolt över att få vara med och vakta kungafamiljen. "Det här är något jag kommer att kunna berätta för barn och barnbarn om, säger han". Foto: Carl Sjöstrand/Försvarsmakten
Lv 6 ansvarar för Högvakten på Stockholms slott.
Kapten Shadi Rubin har trots sin grad fått rollen "vakthavande major". Han har varit ansvarig för planeringen inför högvaktsperioden från Lv 6 sida och ska nu se till att allt fortlöper enligt plan på plats. Foto: Carl Sjöstrand/Försvarsmakten
Lv 6 ansvarar för Högvakten på Stockholms slott.
Sebastian Haag står som post nummer 4, Logården. Han bevakar den del av slottet som vätter mot Skeppsbron och Stockholms ström. Foto: Carl Sjöstrand/Försvarsmakten
Lv 6 ansvarar för Högvakten på Stockholms slott.
"Det känns väldigt bra att ha blivit utvald och få åka till Kungliga slottet och representera sitt förband," säger Erik Strand, menig 1:a klass. Furir Emma Olsson, till höger, jobbar som kalfaktor och expeditionsbiträde i Högvaktsflygeln. Foto: Carl Sjöstrand/Försvarsmakten

Högst upp på Lejonbacken står Phuttiwat Suriyadachphong på vakt. Om han ska beskriva högvakten med ett ord är det stolthet.

– Jag är stolt över att vara här och vakta kungen, drottningen och viktiga objekt. Min familj är stolt för att jag är här och vaktar slottet. Det här är något jag kommer att kunna berätta för barn och barnbarn om, säger han.

Han har redan stått vakt när kungen, drottningen och kronprinsessan passerat. Det enda som nu skulle kunna övertrumfa det är om han också skulle få chans att prata med någon i kungafamiljen.

Kapten Shadi Rubin är vakthavande major. Hans roll innebär att det är han som har varit ansvarig för planeringen inför högvaktsperioden från Lv 6 sida och att det är han som ska se till att allt fortlöper enligt plan på plats.

– Inför uppdraget tänkte jag nog mest på det som en uppgift som ska lösas men väl här har jag lärt mig mycket. Inte minst om den historiska miljön som vi verkar i. Man blir ödmjuk inför det, säger han.

Lv 6 ansvarar för Högvakten på Stockholms slott.
Shadi Rubin, vakthavande major. Foto: Carl Sjöstrand(Försvarsmakten

Shadi Rubin berättar att alla de rapporter han skriver följer samma tradition och form som de gjort i många hundra år.
– De som kallas underdånigt dagbesked ska vikas på ett speciellt sätt och de ska signeras ”eder underdånigaste” eftersom de är avsedda för kungen. Alla rapporter sparas och arkiveras för framtiden. Så om mina ättlingar en dag vill ta del av dem finns de där, säger han.

De flesta av soldaterna som går högvakten den här perioden har gjort det tidigare. Erik Strand och furir Emma Olsson är två av dem och de har just nu paus från vakttjänsten som görs två timmar åt gången.
– Det känns väldigt bra att ha blivit utvald och få åka hit och representera sitt förband, säger Erik Strand som redan haft besök av stora delar av familjen.

Mormor, kusiner och pappa har varit på plats och sett honom gå högvakt. Han gläds också över att han nu har flest högvaktsdygn i familjen.
– Jag gick förbi min morbror i antal vaktdygn igår, säger han och ler.

Emma Olssons familj var på besök i Stockholm förra gången hon gick högvakt.
– Den här gången har jag mest vaktposteringar på natten och jag jobbar också som kalfaktor och expeditionsbiträde, säger hon.

De är båda överens om att det som gör högvakten så rolig är att det är skarp tjänst, att det är på riktigt.
– Du vet aldrig vad som ska hända, säger Emma Olsson.

– En annan positiv sak är att personalen här på slottet är fantastiskt trevlig. Maten är bra och vi blir väl omhändertagna här, säger Erik Strand.