Nytt utbildningskoncept för utländska piloter

Ännu en omgång utländska piloter har nu utbildats på Jas 39 Gripen vid Skaraborgs flygflottilj. Den här gången var det dock extra speciellt. De fem piloterna från Tjeckien och Ungern utbildades vid ett nytt flygutbildningskoncept som kallas försörjningslösning Gripen. Det är ett samarbete mellan Försvarsmakten, Försvarets materielverk samt flygplanstillverkaren Saab.

Utländska piloter utbildade på Jas 39 Gripen. Ett nytt flygutbildningskoncept som kallas Försörjningslösning Gripen, FLG.  Det är ett samarbete mellan Försvarsmakten, Försvarets Materielverk samt Flygplanstillverkaren Saab. 
En honnör samtidigt som taxning mot startbanan påbörjas.
En honnör samtidigt som taxning mot startbanan påbörjas. Foto: Astrid Amtén/Försvarsmakten
Utländska piloter utbildade på Jas 39 Gripen. Ett nytt flygutbildningskoncept som kallas Försörjningslösning Gripen, FLG.  Det är ett samarbete mellan Försvarsmakten, Försvarets Materielverk samt Flygplanstillverkaren Saab. 
Första ensamflygningen för eleverna. G-dräkten provtrycks innan flygpasset. Den hjälper kroppen att klara de G-krafter en Jas 39 Gripen-pilot utsätts för.
Första ensamflygningen för eleverna. G-dräkten provtrycks innan flygpasset. Den hjälper kroppen att klara de G-krafter en Jas 39 Gripen-pilot utsätts för. Foto: Astrid Amtén/Försvarsmakten
Utländska piloter utbildade på Jas 39 Gripen. Ett nytt flygutbildningskoncept som kallas Försörjningslösning Gripen, FLG.  Det är ett samarbete mellan Försvarsmakten, Försvarets Materielverk samt Flygplanstillverkaren Saab. 
Checklistor gås igenom innan avfärd.
Checklistor gås igenom innan avfärd. Foto: Astrid Amtén/Försvarsmakten
Utländska piloter utbildade på Jas 39 Gripen. Ett nytt flygutbildningskoncept som kallas Försörjningslösning Gripen, FLG.  Det är ett samarbete mellan Försvarsmakten, Försvarets Materielverk samt Flygplanstillverkaren Saab. 
Fem piloter genomförde utbildningen denna omgång.
Fem piloter genomförde utbildningen denna omgång. Foto: Astrid Amtén/Försvarsmakten

I konceptet ingår förutom piloter även flygstridsledare och teknisk personal. Även om Skaraborgs flygflottilj länge haft uppdraget att utbilda utländska piloter på Jas 39 Gripen så är det nya samarbetet nödvändigt för att även i framtiden säkerställa kvalificerad utbildning.

– De tjeckiska och ungerska piloterna som nu har lämnat oss för sin hemmaförband var mycket nöjda med utbildningen de fått, vilket vi förstås är väldigt glada för. Särskilt eftersom det var första gången det här konceptet provades, säger chefen för utbildningen Richard Carlqvist.

Erfarna instruktörer

Vid det nya utbildningskonceptet jobbar några av Sveriges mest erfarna Jas-piloter som instruktörer. Det skapar mycket goda förutsättningar för att kunna erbjuda bästa möjliga flygutbildning. Den intensiva utbildningen på 11 veckor innehåller både teori, flygning i simulator och flygning i Jas 39 Gripen, både med och utan instruktör.

− Syftet och målsättningen med just den här utbildningen är att piloterna efter genomförd utbildning ska vara så pass övade att de senare kan fortsätta sin träning i mer avancerade taktiska uppdrag och förmågor, säger Richard Carlqvist.

Ny omgång

Efter sommaren anländer piloter från Brasilien till ytterligare en utbildning inom konceptet och förberedelserna är redan i full gång.

− Vi ser verkligen fram emot att ta emot och utbilda fler piloter framöver och vi vill även samtidigt passa på att tacka alla som på ett eller annat sätt varit med och gjort detta möjligt, säger Richard Carlqvist.