Hunden Jaxon lämnar inga spår

Jaxon är en av superhundarna på Helikopterflottiljens fjärde basenhet. För att testa hans uthållighet arrangerade hundenheten och de andra hundförarna ett prov. Resultatet blev att Jaxon följde ett spår i 31,1 kilometer och hade inte terrängen att spåra i tagit slut hade jakten kanske fortsatt än idag.

Hundförare och hund spårar.
Både hund och förare måste vara i toppform för att mentalt orka med att spåra under en hel dag. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten
Hundförare och hund spanar i terrängen.
Robin och Jaxon skyddar en helikopterbas i de småländska skogarna under övning Poseidon. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten
Hundförare och hund i dragkamp.
Alla former av dragkamp är kul. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

Två personer gav sig ut i blandade terräng, i skog och över fält på grusvägar och över bäckar. En timme senare gav hundförare Robin Nilsson kommandot ”Spår!” och Jaxon började spåra.

Äldre spår och spår på asfalt eller betong kan vara knepigt men en timmes gammal lukt i naturen är vardagsmat för en patrullhund. Att hålla koncentrationen uppe mil efter mil, timme efter timme, och inte tappa spåret kräver däremot sin nos.

Patrullhundar är en del i en grupp flygbassäkerhetssoldater, en levande sensor på fyra ben. Den ska kunna varna gruppen om det är någon som försöker smyga sig på obemärkt och den ska kunna tala om ifall det är någon människa som varit i området tidigare så man ska vara extra vaksam. De skäller inte som en vakthund så att den egna närvaron röjs utan markera tydligt att här är något som gruppen måste undersöka närmare. Flygbassäksoldaterna i sin tur har som huvuduppgift att skydda en flygbas mot angrepp från marken.

Robin och Jaxon skyddar en helikopterbas i de småländska skogarna under övning Poseidon. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

Jaxon är 6,5 år och skulle egentligen ha några år kvar som patrullhund innan pension men i höst ska han ändå byta jobb. Då följer han med husse till Halmstad och Militärhögskolan. Robin Nilsson ska gå specialistofficersutbildningen mot flygbassäk och behöver ha med Jaxon som personlig utvecklingshund. Lite ombytta roller, nu får hunden träna husse.

Jaxon har inga speciella fritidsintressen, det skulle möjligen vara dragkamp som är en kul sport att ägna sig åt. Han tillbringar mest sin lediga tid med att längta tillbaka till jobbet avslöjar Robin.