Gemensamma förmågor för luftförsvar

Flygvapnet har i veckan genomfört övningar inom ramen för det finsk-svenska försvarssamarbetet. Övningarna är omfattande och genomförs över tiden med syfte att stärka nationell militär förmåga i respektive land men också att kunna genomföra gemensamma operationer. Ett starkare försvar skapar vi tillsammans med Finland.

Jas 39 Gripen och F-18 Hornet
Jas 39 Gripen och F-18 Hornet
Arkivbild. Det svenska flygvapnet övade tillsammans med det finska flygvapnet i veckan. Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten
Finska F/A-18 Hornet i rote
De finska F/A-18 Hornet utgick både från egen bas som bas på Gotland. Foto: Försvarsmakten
Melan den 9 och 12 december 2019 genomförde Sverige och Finland luftförsvarsövningar med tyngdpunkt på identifieringsprocedurer. De finska F/A-18 Hornet utgick från såväl egna baser som flygbas på Gotland.
Melan den 9 och 12 december 2019 genomförde Sverige och Finland luftförsvarsövningar med tyngdpunkt på identifieringsprocedurer. Foto: Försvarsmakten

Samövningar med andra länder är av stor betydelse för vår förmåga att försvara Sverige tillsammans med andra. Försvarssamarbetet med Finland är av särskild vikt och har prioritet. Samarbetet är politiskt prioriterat och enligt det mellanstatliga samförståndsavtalet mellan Sveriges och Finlands regeringar ska vi kunna genomföra gemensamma operationer bortom fredstid.

− Under veckan har viktiga steg tagits för att utveckla gemensamma förmågor för luftförsvar då finska F-18 Hornet baserat på Visbybasen på Gotland för att samöva med svenska Jas 39 Gripen. Det som främst har övats är identifieringsprocedurer och detta har genomförts i både finskt och svenskt luftrum samt i internationellt luftrum över Östersjön, säger Carl-Fredrik Edström som är operationschef vid Flygstaben.