OS-medaljer till Sverige i marin femkamp

Under fredagen avslutades den marina femkampstävlingen vid militära OS i Wuhan i Kina med amfibielöpningen för både damer och herrar. Cecilia Sjöholm lyckades i regnrusket ta en bronsmedalj i damernas individuella tävling, strax efter kinesiskorna Zhang Na och Li Shun.

En lycklig Cecilia Sjöholm har just fått veta att hennes insats räckt till individuell medalj i den marina femkampen. Foto: Anton Thorstensson/Försvarsmakten
Melina Westerberg och Cecilia Sjöholm under hinderbanemomentet. Foto: Anton Thorstensson/Försvarsmakten
Cecilia Sjöholm efter livräddningen, den andra grenen i femkampen, där hon kom på andra plats. Foto: Anton Thorstensson/Försvarsmakten
Cecilia Sjöholm under sista delmomentet, amfibielöpning. Foto: Anton Thorstensson/Försvarsmakten

I lagtävlingen blev det ytterligare en medalj för Cecilia, denna gång av silvervalör, tillsammans med Melina Westerberg och Josefin Bengtsson. Medaljerna är de första för svensk del i detta OS.

– Jag är så sjukt glad! Jag visste att det skulle bli tufft och att kinesiskorna har tränat så, så, mycket och att de springer väldigt fort. Så det var bara att suga fast i ryggen på dem och hålla sig så nära som möjligt. Underbart att höra laget skrika och att få gå i mål! Nu känner jag en blandning mellan otrolig stolthet och tomhet över att tävlingarna är slut. Den lilla nationen Sverige har ännu en gång gjort en skitbra tävling på damsidan och jag är så nöjd och så glad att var en del av det här laget, säger Cecilia Sjöholm

De svenska herrarna hamnade på sjätte plats i lagtävlingen. Bäste svenske herre individuellt blev Gustaf Wahlberg på 21:a plats.

Marin femkamp består av momenten hinderbana, livräddning, hindersim, sjömanskap och amfibielöpning. De svenska laget kan dock inte slappna av riktigt än, för under lördagen kommer ytterligare ett moment genomföras, men då utanför femkampstävlandet. Då genomförs för första gången i Military World Games en hinderbanestafett för marina femkamparna. Den här gången som ett försök.

Militära OS (som går under namnet Military World Games) går av stapeln vart fjärde år och arrangeras av den militära olympiska rörelsen, CISM. Vid årets tävlingar har det tävlats i 24 olika sporter och Sverige har haft deltagare i nio av dessa.

Efter många fjärdeplatser i tävlingarna var det till slut äntligen Sveriges tur att ta medaljer.