Soldater övar på att försvara Stockholm

Soldater i uniform och med stridsutrustning kommer att synas i Stockholms innerstad under tisdag och onsdag denna vecka. Det är Livgardets Livbataljon som övar för att träna sin förmåga att försvara Stockholm.

Repellering ned från Fjällgatan i Stockholm.
Repellering ned från Fjällgatan i Stockholm.
Ett av momenten under soldaternas övning i Stockholm under veckan är repellering. Här bild från tidigare övning där soldater repellerade från Fjällgatan. Foto: Petter Persson/Försvarsmakten

Under tisdag och onsdag, 24 och 25 september, övar Livbataljonen med cirka 200 soldater i centrala Stockholm. Övningen genomförs från Kaknästornet i öster till Kristineberg i väster, med moment på Djurgården, i city och vid Karlbergs slott.

Soldaterna har uniform, stridsutrustning och vapen på sig och emellanåt kommer de att springa fort. Inga skott kommer att avlossas.

Du som bor, jobbar eller befinner dig i anslutning till där platser där soldaterna övar kan se dem röra sig längs gatorna men påverkas inte på något annat sätt.

Under övningen prövas soldaterna både psykiskt och fysiskt genom kunskapstester och praktiska moment, så som simning, orientering, att gå långa sträckor med tung utrustning och att fira sig nedför en bergvägg med rep.

Livbataljonen är det insatsförband som vid kris och krig förstärker skyddet av rikets och Försvarsmaktens ledning samt viktiga objekt i och omkring huvudstaden. Därför övar och tränar vår personal på olika platser och miljöer i centrala Stockholm.

Livbataljonen är också det förband som ansvarar för den statsceremoniella verksamheten inom Försvarsmakten och verkar som skyddsvakter vid de kungliga slotten. Av den orsaken finns även moment med skyddsvaktsteori i övningen.