Ny flygvapenchef utsedd

I dag har ÖB fattat beslutet att tillsätta Carl-Johan Edström som ny flygvapenchef. Han tillträder den 1 oktober 2019 och befordras i samband med det till generalmajor. Carl-Johan Edström efterträder Mats Helgesson.

Carl-Johan Edström tillträder som flygvapenchef den 1 oktober 2019. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

– Jag ska leda ett flygvapen under tillväxt, både vad gäller förmåga, materiel och organisation. Ett flygvapen som är i ständig beredskap och insats – inte för att vi själva väljer det utan för att det krävs, säger ställföreträdande flygvapenchef Carl-Johan Edström.

– I sann flygvapenanda kommer jag, tillsammans med flygvapnets fantastiska personal och våra chefers tydliga ledarskap, leverera det som förväntas.

Carl-Johan Edström startade sin karriär i Försvarsmakten som plutonchef vid Norrlandsbrigaden på I 20 i Umeå 1988. Sedan utbildade han sig till stridspilot i flygvapnet och tog officersexamen 1992. Han har en masterexamen i strategi från Air War College i USA och har genomgått högre chefsutbildning vid den svenska Försvarshögskolan i Stockholm.

Han har tidigare tjänstgjort som divisionschef, lokal flygchef och flottiljchef vid Norrbottens flygflottilj.

Under den svenska flyginsatsen över Libyen 2011 var han operationschef för den svenska flygkontingenten FL 02. Han har även genomfört internationell insats i Afghanistan som senior rådgivare och planeringschef för TAAC Air, Resolut Support.

Carl-Johan Edström är fortfarande aktiv stridspilot med flygtjänst på Jas 39 Gripen. Han har under sin karriär flugit mer än 2 500 timmar strids- och skolflygplan.

– Jag är väldigt glad och samtidigt ödmjuk. Jag är stolt över att få förtroendet att leda flygvapnet. Det är samma känsla av förväntan och nyfikenhet som jag kände när jag klev in genom grindarna på flygskolan i Ljungbyhed när jag började i flygvapnet.

Sedan etableringen av Flygstaben 1 januari 2019 har Carl-Johan Edström varit ställföreträdande flygvapenchef.

Carl-Johan Edström är född 1967, är gift med Ulrika och har två barn.

– Efter fyra fantastiska år som flygvapenchef lämnar jag den 1 oktober över stafettpinnen till min efterträdare. Carl-Johan har bred erfarenhet, personliga egenskaper och alla förutsättningar att leda flygvapnet på ett utmärkt sätt. Jag önskar honom lycka till, säger flygvapenchef Mats Helgesson som efter den 1 oktober blir reservofficer och pensionär.

– Jag är aktiv och kommer inte sitta still. Men först ska jag passa på och vara ledig.