Bilateralt samarbete med Storbritannien för framtidens stridsflygförmåga

I går undertecknande Sveriges och Storbritanniens försvarsministrar ett samförståndsavtal (Memorandum of understanding, MOU) mellan Sverige och Storbritannien som ger förutsättningar för att flygvapnet även i framtiden kommer kunna leverera luftoperativ effekt för det nationella försvaret.

190719 RIAT.
Samförståndsavtalet undertecknades i London torsdagen den 18 juli 2019 av Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist och Storbritanniens försvarsminister Penny Mordaunt. Här tillsammans med Royal Air Force flygvapenchef Stephen Hillier och flygvapenchef generalmajor Mats Helgesson.
Samförståndsavtalet undertecknades i London torsdagen den 18 juli 2019 av Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist och Storbritanniens försvarsminister Penny Mordaunt. Här tillsammans med Royal Air Force flygvapenchef Stephen Hillier och flygvapenchef generalmajor Mats Helgesson. Foto: Lee Goddard/UK MoD ”© Crown Copyright 2019”
190719 RIAT.
Tillkännagivande av bilateralt samarbete mellan Sverige och Storbritannien för framtidens stridsflygförmåga
Mr Stuart Andrew, minister defence procurement, och försvarsminister Peter Hultqvist tillkännager samförståndsavtalet under The Royal International Air Tattoo. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
190719 RIAT.
Tillkännagivande av bilateralt samarbete mellan Sverige och Storbritannien för framtidens stridsflygförmåga
Royal Air Force flygvapenchef Stephen Hillier och flygvapenchef Mats Helgesson höll tal. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
190719 RIAT.
Tillkännagivande av bilateralt samarbete mellan Sverige och Storbritannien för framtidens stridsflygförmåga
Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
190719 RIAT.
Tillkännagivande av bilateralt samarbete mellan Sverige och Storbritannien för framtidens stridsflygförmåga
Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
190719 RIAT.
Tillkännagivande av bilateralt samarbete mellan Sverige och Storbritannien för framtidens stridsflygförmåga
Fullsatt när samarbetet mellan Sverige och Storbritannien tillkännagavs. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
190719 RIAT.
Tillkännagivande av bilateralt samarbete mellan Sverige och Storbritannien för framtidens stridsflygförmåga
Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Samförståndsavtalet innebär att Sverige och Storbritannien nu kan börja samarbeta och genomföra studier för att se vilka förutsättningar det finns för en gemensam utveckling av Future Combat Air Systems, FCAS. Det stridsflygsystem som kan ersätta Jas 39 C/D Gripen kommande Jas 39 E Gripen stridsflygsystem om cirka 20 till 30 år.

− Mycket positivt, en vitamininjektion för hela flygvapnet. Vi kan inte vänta med att påbörja arbetet med framtidens stridsflygsystem − det är en lång process innan ett färdigt system kan tas i drift. Därför är det av stor vikt att detta arbete påbörjas nu, vilket dagens tillkännagivande handlar om, säger flygvapenchef Mats Helgesson.

Sverige har en lång historia av att utveckla stridsflygplan för nationellt försvar. Att tillsammans med Storbritannien kunna samarbeta för att se om förutsättningar finns för att utveckla nästa generation av stridsflygplan är ett stort erkännande för svenskt kunnande − forskning, försvarsindustri, flygvapen och försvar.

− Det stärker vårt bilaterala samarbete och våra relationer. Dessutom är det kostnadseffektivt att kunna dela på kostnader för utvecklingen av dagens och framtidens system.

Samarbetet ger även synergieffekter för utvecklingen av alla Gripen-versioner, som kommer vara svenska försvarsmaktens plattform långt in i framtiden, vilket även gäller för andra Gripenanvändare.

− I flygvapnet är vi väldigt stolta över att ligga i framkanten med utvecklingen av stridsflygförmåga. Vi har ett av väldens bästa stridsflygplan. Vill vi vara relevanta i luftstriden så behöver vi en helhetssyn. Det omfattar bland annat ledning, logistik, cyber, vapen, elektronisk krigsföring och basförmåga.

− Säkerhetsläget i vårt närområde har försämrats. Som flygvapenchef är mitt fokus att leverera luftoperativ effekt för Sveriges nationella försvar även i framtiden. Vi väntar inte på framtiden, vi är med och skapar den, avslutar flygvapenchef Mats Helgesson.