Möjligheterna var uttömda − då ryckte Försvarsmakten in

Under onsdagskvällen den 13 juni fick vakthavande befäl på Försvarsmakten ett annorlunda telefonsamtal. I andra änden fanns Johan Fenhammar, läkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

En Helikopter 16 som lyfte från Malmen stöttade med transporten. Arkivbild. Foto: Försvarsmakten

– Jag ringde Försvarsmakten för att höra vad de hade för möjligheter att stödja med helikoptertransport av läkare och utrustning. Vi behövde transport av ett mycket sjukt barn, i akut behov av dialys. Alla andra möjligheter var i det läget helt uttömda. Det fanns inga civila ambulansflyg, säger Johan Fenhammar. 

Vakthavande operationsledare Miguel Riera. Foto: Försvarsmakten

Läkare och utrustning behövde flygas från Karolinska, Astrid Lindgrens barnsjukhus och till Kristianstad. Där skulle det sjuka barnet hämtas och därefter flygas tillbaka till Stockholm och Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Vakthavande operationsledare Miguel Riera fattade direkt beslut om att stödja med helikopter.

– Det var aldrig någon tvekan, vi är till för att lösa problem. En av Försvarsmaktens uppgifter är att stödja samhället vid behov, säger Miguel Riera.

En Helikopter 16 lyfte från Malmen klockan 22.45 till Karolinska för att hämta upp läkarteam och utrustning. Helikoptern landade i Kristianstad klockan 02.41. Personal från Blekinge flygflottilj (F17) kunde där möta upp och tanka upp helikoptern medan läkartteamet förberedde för återresan. Klockan 04.41 flög helikoptern tillbaka och landade 05.54 i Stockholm. Transporten gick bra och barnet kom fram i tid.

– I situationer som den här visar sig Försvarsmakten från sin bästa sida. Tre personer var inblandade i beredningen och två timmar efter beslut lyfte helikoptern. Försvarsmakten verkar dygnet runt, året runt och har kompetent personal som är insatt i de resurser som finns gripbara. Kan vi hjälpa till så gör vi det, säger Miguel Riera.