Motståndet: ”Svensk-finska styrkor starka”

I ett höstregnigt Luleå lyfter ett antal Jas 39 Gripen från F 21 i östlig riktning. Bara efter några sekunder befinner de sig ovanför Bottenviken. Någonstans över det glittrande vattnet möter de upp finska F-18 Hornets. Ordern? Försöka nå de mål som övningsledningen gett order om.

Kvalificerat motstånd från Sverige i finska övningen Ruska 17. Från F 21 i Luleå har 211:e stridsflygdivisionen med Jas 39 Gripen och ledningsflygplan ASC 890 från F 7 deltagit i övningen. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Peter Greberg, divisionschef för 211:e stridsflygdivisionen vid F 21. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Tidigare har svenska flygvapnet agerat motståndare under finska flygvapenövningen Ruska, så även i år. På motståndarsidan, eller röd sida som det kallas, finns förutom det finska flygvapnet även svenska Jas 39 Gripen och ASC 890 som utgår från F 21 i Luleå.

− Vi erbjuder motstånd till blå sida. I det här fallet det finländska flygvapnet och 212:a stridsflygdivisionen. Det innebär att vi ska presentera ett simulerat motstånd i den typen av moment som önskas från den finska övningsledningen, säger Peter Greberg, divisionschef på 211:e stridsflygdivisionen, som agerar röd sida under övningen.

Nytt för i år är däremot att det svenska flygvapnet övar tillsammans med det finska i det nationella försvaret av Finland. Det innebär att svenska flygvapenförband inte bara återfinns på röd sida, utan även på blå sida. Den sida som utgör försvaret av Finland.

− Vi har övat mycket med Finland, bland annat genom CBT-samarbetet (Cross Border Training). Stora skillnaden är att det är ren nationell kontext där vi tillsammans med finska flygvapnet övar försvaret av Finland. I CBT övar vi i en internationell kontext med ett krisliknande scenario.

Ruska 17 är en årligt återkommande övning som syftar till att öva det finska nationella försvaret i ett realistiskt scenario i hög konfliktnivå. Samarbetet med Finland är av särskild vikt. Det går längre än med något annat land. Det finns en stark politisk vilja att fördjupa samarbetet. Och samarbetet fungerar väl berättar Peter Greberg.

− Den svensk-finska blå sidan har skött sig väldigt bra. Vi från röd sida har haft problem att nå målområdena. Så luftförsvaret av Finland har under övningen varit väldigt bra, avslutar Peter Greberg.