Fina prestationer under orienteringsmästerskap

Att kunna orientera sig och att kunna hantera ett vapen är självklart viktigt i Försvarsmakten. Under veckans mästerskap i orientering är det just dessa kompetenser som satts på prov. 230 deltagare från olika förband i Sverige och Norden har under tre dagar visat på kämpaglöd och stor kunskap inom de här båda områdena.

Tävlingsbanorna på Rosenholm, ett militärt övningsområde i närheten av Karlskrona, bjöd på varierande och utmanande terräng i årets FMM i Orientering och Nordiskt Militärmästerskap. Till utmaningarna bidrog även det typiska höstvädret med regn och rusk som befann sig i området under inledningen av tävlingen. Foto: Christer Nilsson/Karlskrona SOK
Här en av de sista kontrollerna i FMM budkavel innan slutspurt till målområde och växling till lagkamrat. Foto: Henrik Magnusson Lindgren/Försvarsmakten
Caroline Odhner från Lv 6 till vänster och Elin Djupsjö från Flygvapnets frivilligungdom, Halmstad till höger deltar i B-klassen för damer. Foto: Henrik Magnusson Lindgren/Försvarsmakten
Glada vinnare på väg mot mål i budkaveln B-klassen. Foto: Christer Nilsson/Karlskrona SOK
Glada pristagare i budkaveln B-klassen. Marinbaschefen Erik Andersson är prisutdelare. Foto: Henrik Magnusson Lindgren/Försvarsmakten
Nöjda pristagare i budkaveln A-klassen. Foto: Henrik Magnusson Lindgren/Försvarsmakten
En nöjd Mattias Larsson från Marinbasen, som varit en av de ansvariga i att arrangera FMM i Orientering och Nordiskt Militärmästerskap. Foto: Henrik Magnusson Lindgren/Försvarsmakten
Utan alla som hjälper till runt omkring blir det inte mycket till tävling. Här Linda Karmberg och Mattias Holm, Marinbasen. Foto: Christer Nilsson/Karlskrona SOK

Försvarsmaktsmästerskap, FMM, i orientering och Nordiskt Militärmästerskap har för första gången arrangerats av Marinbasen och man har gjort det tillsammans med Karlskrona SOK (Skid- och Orienteringsklubb). Platsen för tävlingarna har varit Rosenholms övnings- och skjutfält strax utanför Karlskrona. Deltagarna har beskrivit terrängen som särskilt utmanande. De inledande dagarna var dessutom ganska regniga vilket i sin tur inte gjort det lättare.

Andreas Gylling från Göta ingenjörregemente, Ing 2 är en av dem som instämmer om utmaningarna.

– ­Det är oerhört lerigt och tungt där ute. Men det är bara att ge järnet som gäller på min sträcka. Vi ligger just nu 24 minuter efter ledande lag, säger Andreas innan han joggar bort till växlingsområdet.

Två andra som tävlat är Caroline Odhner från Luftvärnsregementet, Lv 6, och Elin Djupsjö från Flygvapnets frivilligungdom. De båda har deltagit i B-klassen budkavel för damer. FMM budkavel indelas i olika klasser med fem- respektive tremannalag där varje deltagare springer en sträcka. Caroline sprang sträcka två och Elin avslutade med sträcka tre.

– Det har varit ett jättehärligt arrangemang. Men terrängen här är mycket ”brötigare” säger Elin och skrattar. Den är helt olik den terräng vi är vana vid i Halmstad där vi brukar träna.

Syfte och poäng med mästerskapen

– Ja men det här visar ju på vår insatsduglighet. Orientering och skytte är viktiga kompetenser i Försvarsmakten och genom att få möjlighet att tävla i det vi ska vara bra på så blir det ju ännu roligare med träningen. Ett kul sätt att förbättra sin förmåga i Försvarsmakten helt enkelt, säger Thomas Persberg, en av arrangörerna på Marinbasen.

Ett stort tack till tävlande och till funktionärer

Mattias Larsson har varit en av de ansvariga för FMM Orientering och Nordiskt Militärmästerskap. Han arbetar till vardags på Marinbasens utbildningsstödenhet i Karlskrona.

– ­På det stora hela har det gått mycket bra och de omdömen vi hört från deltagarna har varit mycket positiva säger Mattias. Men självklart finns det många lärdomar att göra och att ta till sig när man som vi nu organiserat dessa tävlingar för första gången. Små friktioner sker alltid. Särskilt utmanande har det varit att få ihop både FMM i Orientering och Nordiskt Militärmästerskap samtidigt på så få dagar. Alla inblandande har gjort sitt yttersta för att de tävlande ska få ett så positivt och utmanande mästerskap som möjligt. Vi hade inte klarat av det så här bra om det inte hade varit för alla funktionärer och positiva och hjälpsamma deltagare, säger Mattias Larsson.

Marinbasen vill i och med avslutningen tacka alla som tävlat och alla funktionärer för ett mycket väl genomfört arrangemang. Nästa år är det Blekinge flygflottilj, F 17, i Ronneby som står värd för mästerskapet. Helena Ståhlgren som är flottiljförvaltare vid F 17 ser redan fram emot kommande uppgift.

– ­I och med att årets arrangemang varit så välorganiserat och lyckat från Marinbasens sida hoppas vi att ryktet och intresset sprids så att vi fördubblar deltagarantalet till nästa år, säger Helena Ståhlgren förhoppningsfullt.

Marinbasen önskar därmed F 17 lycka till med planering och genomförande.