Plikten kallar

Det är nio år sedan David Evans gjorde värnplikt som skyttegruppchef på Norrbottens regemente. I veckan fick han, tillsammans med 41 stycken andra inpliktade, dra på sig den gröna uniformen igen.
– Visst är jag lite ringrostig, men samtidigt märker jag att jag är drillad. Allt sitter i ryggraden, säger David Evans.

Senast David Evans (till vänster) bar den gröna uniformen var 2008 när han gjorde sin värnplikt. Nu är han åter i tjänst för att vara en del av Aurora 17. Foto: Annika Gabestad/Försvarsmakten
Under de inkallades andra dag på Livgardet lades tid på inskjutning. Foto: Annika Gabestad/Försvarsmakten
Resultaten inspekteras och diskuteras. Foto: Annika Gabestad/Försvarsmakten
Takterna sitter i! Foto: Annika Gabestad/Försvarsmakten
Foto: Annika Gabestad/Försvarsmakten

De inpliktade utgör, tillsammans med tidvis tjänstgörande soldater, ett tillfälligt sammansatt skyttekompani på Livgardets 12:e motoriserade skyttebataljon under tiden Aurora 17 pågår. Flera av befälen är kadetter från Karlberg, andra är reservofficerare och några arbetar även till vardags på bataljonen.

– Det råder en positiv stämning på förbandet och det har blivit många trevliga återseenden, säger Henrik Nordén som är stabschef på 12:e motoriserade skyttebataljonen och leder bataljonstaben.

Under Aurora 17 är 12:e motoriserade skyttebataljonen, tillsammans med 31:a bataljonen på Livregemetets husarer, en del av den tredje brigaden som också har understöd av amerikanska förband. De utgör motståndarna och scenariot är att de hamnar i konflikt med Sverige och genomför ett överfall. För David och hans kollegor börjar tjänstgöringen i Kungsängen för att senare under veckan bege sig ned mot Oxelösund i Sörmland.

Verkligheten långt ifrån ”Repmånad”

Det är första gången sedan värnplikten lades vilande som Livgardet kallar in tidigare värnpliktiga. De 42 kallade har valts ut av Rekryteringsmyndigheten (TRM) efter de krav som ställts av Livgardet. De flesta tillhör de sista årgångarna av värnpliktiga, men en del har några fler år mellan sin värnplikt och den pågående försvarsmaktsövningen. David är en av dem.

– Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig, Innan jag kom hit gick tankarna till filmen ”Repmånad”, men verkligheten är långt ifrån den, säger David och skrattar.

Efter att samtliga anlänt till Livgardet genomfördes en ”kompetensinventering” av soldaterna. Syftet är för att ta reda på vilka okända kunskaper och färdigheter soldaterna har.

– Det är ju ofta så att de har skaffat sig ytterligare kunskaper efter sin tid hos oss. Genom att få kunskap om detta kan vi bygga ett starkare och bättre kompani, säger Henrik Nordén.

Till vardags arbetar David som personlig tränare. Att vara borta från jobbet under början av hösten är inte optimalt för en PT. Då är det nämligen många som vill komma i form efter en lång och lat sommar.

– Visst, det är lite jobbigt att lämna jobbet just nu, då det är högsäsong. Men det är väldigt kul att vara tillbaka. Jag är stolt över att ha gjort lumpen, och jag är stolt över att bli inkallad.