Salut för Sveriges nya prins

Torsdagen den 31 augusti klockan 11:24 blev HKH prins Carl Philip och prinsessan Sofia föräldrar till sin andra son. Med anledning av födseln avlade Försvarsmakten kunglig salut om 21 skott på flera ställen i landet. Victoriabataljonen från Amfibieregementet avlade sedvanlig salut från Skeppsholmen i Stockholm.

Eldsflamma ur kanonmyningen
En och annan förbipasserande stannar upp medan skotten dånar över Stadsgårdskajen. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Officer visterar soldater.
Löjtnant Anton Söder visiterar styrkan innan saluten. Få kunde gissat att deras ansikten bara för några timmar sedan var täckta i kamouflagefärg. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Örlogsflaggan hissas.
I samband med saluten hissas också den tretungade örlogsflaggan på Skeppsholmen. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Rök slår ut ur kanonmynningen.
För kungligheter avges salut om 21 skott. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten

Löjtnant Anton Söder visiterar styrkan. Det är hans pluton som ska avge saluten från Skeppsholmen. Ingen hade kunnat gissa att plutonen bara för några timmar sedan befann sig ute i skogen och rev sin förläggning. När Kungahusets kommuniké gick ut var det bara för befälen och soldaterna att byta om och bege sig in mot salutplatsen. Inför hundratals åskådare och förvånade stockholmare dånar strax 21 skott över Stadsgårdskajen.

Menige Patrice Freeman genomförde nyligen sin grundutbildning och har bara varit anställd på ledningskompaniet i några veckor.
– Det är första gången jag gör detta! Jag tycker att detta är spännande och jag är glad att får vara här, säger Patrice.

201:a ledningskompaniet avslutade precis sin sista kompaniövning inför försvarsmaktsövningen Aurora. För Patrice och hennes kamrater har det varit en minst sagt omväxlande dag.
– Min dag började klockan 02:45 i morse. Då skulle jag gå på mitt vaktpass i båten. Sedan fick vi uppgiften att riva förläggningen klockan fem i spöregn. Därefter tog vi oss tillbaka till regementet för att delta i en föreläsning som började klockan nio. Under lunchen fick vi veta att fått uppgiften att skjuta salut och vi fick 20 minuter på oss att byta om. Det var inte så mycket att fundera på, bara att göra sig i ordning och åka hit, säger Patrice.

Menige Patrice Freeman
Menige Patrice Freeman gör sin tredje vecka på 201:a ledningskompaniet. Det är ingen överdrift att säga att arbetet innebär tvära kast. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten

När kanonerna tystnat och röken har lagt sig lyfts avspärrningarna från Skeppsholmen. Efter en spontan applåd börjar åter igen människor röra sig på platsen. Befälen och soldaterna från ledningskompaniet börjar städa salutplatsen och de salutstyrkan går för att byta om. Nu väntar en en natt i egen säng för de flesta. Men trots att det varit en lång dag verkar inte Patrice särskilt trött.
– Nej, jag är pigg och väldigt glad! Det har varit en lärorik dag. Trött är jag inte, säger Patrice.

Försvarsmakten med Victoriabataljonen från Amfibieregementet utsänder sina varma gratulationer till prins Carl Philip och prinsessan Sofia.