Äventyret kan börja

Måndagen den 26 juni var det åter dags för inryckning till grundutbildning i Bodens garnison. Drygt 90 rekryter, 60 till pansarbataljonen på I 19 och 34 till artilleribataljonen på A 9 anlände till Boden under måndagen.
– Jag har sett fram emot det här länge, det ska bli riktigt roligt, det är ett 11 månader långt äventyr som börjar, säger 22-årige Tim Hemdal från Falun som ryckte i på I 19. Tim har siktet inställt på att utbilda sig till vagnchef på stridsfordon 90.

Drygt 90 rekryter ryckte in i Bodens garnison under måndagen den 26 juni, under tisdagen var utbildningen igång för fullt med bland annat med exercis. Foto: Mats Carlsson /Försvarsmakten
Rekryter ur Artilleriregementet hämtar sin utrustning på förrådet. Foto: Cecilia Egefjord Ågren/Försvarsmakten
Tim Hemdal från Falun ryckte in på pansarbataljonen på I 19, han har siktet inställt på att utbilda sig till vagnchef på stridsfordon 90. Foto: Mats Carlsson /Försvarsmakten
Rekryterna hjälper varandra efter genomgång om hur uniformen ska bäras. Foto: Cecilia Egefjord Ågren/Försvarsmakten
”Jag ser fram emot det här och det har jag gjort det senaste halvåret”, berättar Torulf Lag, nyinryckt rekryt vid Artilleriregementet. Foto: Cecilia Egefjord Ågren/Försvarsmakten
En av instruktörerna på Livkompaniet vid I 19 visar hur man förbereder och tejpar sina fötter inför exercis och marschträning. Foto: Mats Carlsson /Försvarsmakten
Sängsträckningen ser riktigt bra ut redan första dagen. Foto: Mats Carlsson /Försvarsmakten

Inryckningsdagen innehöll främst uthämtning och inventering av material.
– De första dagarna innebär kort och gott att rekryterna ska "komma på plats". Vi kör bland mycket annat grundläggande exercis, hur man förbereder sin fötter för exercis och marsch och hur man bär sin utrustning på ett korrekt sätt, berättar kapten Daniel Hortlund, chef för en av de två plutoner som nu ryckt in till grundutbildning på Livkompaniet på I 19.

Vill bli mekaniker

Under måndagen var det också inryckning på Artilleriregementet. En av de nyinryckta är Torulf Lag. Han sökte sig till Försvarsmakten och Artilleriregementet för att bli mekaniker.
– Jag har länge varit intresserad av större fordon och jag har tidigare varit anställd som timmerbilsförare. Jag har sett fram emot grundutbildningen det senaste halvåret, berättar Torulf Lag.

Gruppdynamik

Grundutbildningen fortsätter de närmaste dagarna med exercis, tillpassning av persedlar och annan utrustning samt utbildning i städning och andra dagliga rutiner.
– Så här i början delar vi ut många gruppuppgifter. De får lära känna varandra på ett naturligt sätt när de ska lösa uppgifter tillsammans, det bygger grunden för en bra gruppdynamik som de kommer att ha nytta av under hela utbildningstiden, avslutar Daniel Hortlund.