Stor insats vid brand i torvmosse

Försvarsmakten stödjer med 100 soldater vid släckningen av en brand i en småländsk torvmosse.
– Nu har vi gynnsamt väder med regn, men det blossar fortfarande upp glödbränder, säger Anders Björk på räddningstjänsten.

Vid bekämpningen av branden i Bredaryds torvmosse deltar cirka 100 soldater från flera förband. Foto: Dan Frändberg/Försvarsmakten
Viktoria Larzenius deltog i släckningsarbetet med glödbäddar på torvmossen. Foto: Mikael Inkinen/Försvarsmakten
Glenn Andersson, militär insatschef, samordnar Försvarsmaktens släckningsarbete. Foto: Försvarsmakten

Branden startade i söndags på Bredaryds torvmosse väster om Värnamo och spreds över ett område på cirka 500 hektar. Släckningsarbetet har nu begränsat området till 300 hektar.

– Det känns viktigt att hjälpa till vid insatser som den här och släckningsarbetet har gått bra. Terrängen är jobbig på vissa platser, men med den fantastiska teamkänslan har det fungerat bra ändå, säger Viktoria Larzenius, 35:e hemvärnsbataljonen.

Försvarsmakten ger räddningstjänsten stöd med cirka 100 soldater från 33:e och 35:e hemvärnsbataljonerna, samt 21:a ingenjörbataljonen som åkte direkt från övningen Våreld till branden.

Planen är att hålla samma bemanning fram till helgen.

– Vi bemannar maskinsprutor och släcker i markerna, samt transporterar vatten och drivmedel, säger Glenn Andersson, militär insatschef (MIC). På plats har vi just nu igång sex av hemvärnets bandvagn 206 och en HMEE fältarbetsfordon med flera fordon från Ing 2.

I ett tidigare skede stöttade också Helikopterflottiljen med vattenbombning på branden med två helikoptrar 16 Black Hawk samt en ledningsgrupp på marken.

Släckningsarbetet pågår fortfarande och stödet från Försvarsmakten fortsätter så länge det finns behov.