Med ett enkelt fotoalbum

Victoriabataljonen uppvaktade kronprinsessan på namnsdagen

På söndagen uppvaktades kronprinsessan Victoria på namnsdagen på Stockholms slotts inre borggård. Flera representanter från Försvarsmakten var på plats för att gratulera. Bland annat kronprinsessans egna förband - Victoriabataljonen.

Kronprinsessans namnsdag firas årligen av tusentals. Andra amfibiebataljonen överlämnade ett fotoalbum med bilder över det gångna årets verksamhet. Foto: John Andersson/Försvarsmakten
Kronprinsessans namnsdag firas årligen av tusentals. Andra amfibiebataljonen överlämnade ett fotoalbum med bilder över det gångna årets verksamhet. Foto: John Andersson/Försvarsmakten
Kronprinsessans namnsdag firas årligen av tusentals. Andra amfibiebataljonen överlämnade ett fotoalbum med bilder över det gångna årets verksamhet. Foto: John Andersson/Försvarsmakten
Prins Daniel och prinsessan Estelle var också med när kronprinsessan uppvaktades. Foto: John Andersson/Försvarsmakten
Chefen för ledningsstaben, generallöjtnant Dennis Gyllensporre, överräckte en blombukett till kronprinsessan. Foto: John Andersson/Försvarsmakten

Den 12 mars har Victoria namnsdag. Namnet härstammar från den grekisk-romerska mytologin och betyder ungefär "seger". I Sverige finns 26 324 personer med namnet Victoria och den mest kända av dem är onekligen HKH kronprinsessan. Vid tolvtiden på söndagen hade tusentals människor samlats på den inre borggården vid Stockholms slott för att fira henne.

Uppvaktningen för kronprinsessan inleddes med en konsert av Livgardets dragonmusikkår och därefter fick publiken möjlighet att överlämna sina gåvor till kronprinsessan. Slutligen fick Försvarsmaktens representanter överlämna sina gåvor.

Andra amfibiebataljonen, som även går under namnet Victoriabataljonen, representerades av batljonschefen, överstelöjtnant Fredrik Herlitz och bataljonsförvaltaren, förvaltare John Andersson. I stället för att överlämna en enkel tulipan fick Fredrik i stället överlämna ett fotoalbum till kronprinsessan.
– Det är en tradition. Varje år fyller vi fotoalbumet med bilder över bataljonens verksamhet från det gånga året och sedan överlämnar vi det till kronprinsessan på namnsdagen, säger Fredrik.

Andra amfibiebataljonen är ett sjögående operativt förband med förmåga att verka på såväl land som vatten. Bakgrunden till namnet Victoriabataljonen grundar sig hos Fjärde amfibiebetaljonen som redan 1994 fick tillstånd att bära samma namn som kronprinsessan. När Fjärde amfibiebataljonen senare lades ned fick Andra amfibiebataljonen ta över namnet och föra traditionen med fotoalbumet vidare. Fredrik Herlitz började själv som värnpliktig på Fjärde amfibiebataljonen och sluter cirkeln som chef för förbandet.
– Vi bär namnet med stolthet, säger Fredrik Herlitz.