"Skicka frön istället för mat"

Kudumoch Nyakurono är väldigt ung för att vara kommunledare (County Commissioner). Kudumoch tillhör stammen Murle och är ledare för en kommun som heter Jebel Boma County och ligger 30 mil från delstatshuvudstaden Bor i Jonglei state, Sydsudan. Vid den här tiden på året går det bara att ta sig till platsen med helikopter. I ett land som har plågats av inbördeskrig, stamkrig, oroligheter, kriminalitet och där en ko är värd mer än ett människoliv går det att finna ljuspunkter. Jebel Boma county är just en sådan. Major Joakim Rehnvall sänder en rapport från ett krigshärjat land.

Vattenutkastet vid den enda fungerande brunnen.
Vattenutkastet vid den enda fungerande brunnen. Foto: Joakim Rehnvall/Försvarsmakten
Major Gebremariam, Major Joakim Rehnvall, CC Kudumoch, Major Nyok, Bernard RRP, Auta CPU, Major Frode Tvinnereim, Kapten Girmay, alla från UNMISS.
Major Gebremariam, Major Joakim Rehnvall, CC Kudumoch, Major Nyok, Bernard RRP, Auta CPU, Major Frode Tvinnereim, Kapten Girmay, alla från UNMISS. Foto: Försvarsmakten
Vattenrening med filter är en förutsättning för att inte bli sjuk.
Vattenrening med filter är en förutsättning för att inte bli sjuk. Foto: Frode Tvinnereim
Boma från ovan. Boma ligger cirka 6 mil från gränsen till Etiopien.
Boma från ovan. Boma ligger cirka 6 mil från gränsen till Etiopien. Foto: Joakim Rehnvall/Försvarsmakten

Helikopterpatrullen till Boma är ett sammansatt team bestående av en närskyddsstyrka som denna gången består av 10 soldater från den etiopiska bataljonen, Två MLO (Military Liasion Officer), Auta från CPU (Child Protection Unit) och Bernard från RRP (Relief, Reintegration & Protection). Alla är delar av UNMISS, United Nations Mission in South Sudan.

Kommunledare Kudumoch ser ljust på framtiden. Delstatsguvernören Baba Medan har lovat att avsätta pengar för att inrätta en polisstyrka i Boma.

− Igår sköts en kvinna till döds och hennes barn rövades bort. säger Kudumoch. Just nu är det armén, SPLA (Sudan Peoples Liberation Army) som får agera polisstyrka.

Deras största problem är bristen på mat. Det har regnat för lite under regnperioden och det som planterades i början på sommaren har dött.

− Det finns lite mat kvar från World Food Programs (WFP) senaste leverans, men vi har inte fått tillåtelse att använda den maten än, och allra helst ser jag att WFP skickar frön istället för mat. Annars sitter folket bara och väntar på hjälpsändningar istället för att odla!

Ett hårt men samtidigt insiktsfullt uttalande av den unge kommunledaren. Kudumoch ser trött ut, men vågar sig på att le vid några tillfällen. Det är uppenbart att han är stolt över de framsteg som trots allt har gjorts i Boma. De är när Kudumoch räknar upp de senaste kriminella aktiviteterna som han blir som mest allvarlig och det är tydligt att det är en fungerande polisstyrka som står högt på önskelistan just nu. Det är lite svårt att som svensk medborgare relatera till att det med jämna mellanrum sker mord och barnkidnappningar i byn.

Uppgiften här är att bedöma säkerhetsläget och den humanitära situationen i området. Det är nio månader sedan en UNMISS patrull besökte platsen. Teamet har länge planerat att besöka denna platsen men framförallt satte striderna i Juba i Juli käppar i hjulet för oss men nu är UNMISS äntligen på plats i två dagar.

Stort ansvarsområde

Vårt ansvarsområde är större än Götaland och totalt 22 förbindelseofficerare ska täcka in detta området tillsammans med en bataljon från Indien och en bataljon från Etiopien på vägar som översvämmas under regnperioden.

Det finns stora problem med att hålla kontakt med de olika befattningshavarna i ansvarsområdet då oftast satellittelefon är enda kommunikationen som fungerar. Under besöket får vi veta att Kudumoch har tillgång till epost via en hjälporganisation på plats. Vi utväxlar epostadresser med varandra och lovar att hålla kontakten. Att hålla kontakten via e-post är så mycket lättare än att prata via en dålig satellituppkoppling med någon som pratar knagglig engelska. Jebel Boma County är ett lysande exempel på att det går att leva i fred med varandra trots olika stamtillhörigheter i detta landet.

Major Nyok Padiet är den lokale SPLA befälhavaren:

− I mitt förband finns alla stammar från området representerade, vi gör ingen skillnad på någon. Just nu har vi ett training team från Juba som integrerar Cobra faction som tidigare räknades som rebeller, säger Major Nyok.

Tyvärr är så inte fallet i övriga landet där mindre strider sker dagligen mellan SPLA och SPLA-IO (Sudan Peoples Liberation Army in opposition). Just nu är läget väldigt spänt då den förre vicepresidenten Riek Machar  uppmanar till väpnad kamp från sin exil i Khartoum.

Framgångsrikt besök

För att summera besöket så har UNMISS på två dagar knutit viktiga kontakter och utväxlat kontaktuppgifter. Det är lika viktigt för de lokala befattningshavarna att kunna få tag på UNMISS som tvärtom.

− Vi har tagits emot med öppna armar och gästfrihet vilken inte ofta är fallet i övriga delar av landet. Tvärtom så misstänks vi för att vara spioner åt rebellerna och ombeds att sluta ställa frågor om oväsentliga saker såsom om civilbefolkningen har tillräckligt med mat eller känner sig säkra när de går till brunnen för att hämta vatten… UNMISS ska ha rörelsefrihet i landet, men så är tyvärr inte alltid fallet, ofta får våra patruller vända i olika checkpoints, säger Joakim Rehnvall, svensk förbindelseofficer i UNMISS.

 County Commissioner Kudumoch arbete kommer UNMISS att lyfta fram som ett lysande exempel på hur den lokala politiken bör föras för att skapa fred och stabilitet i detta krigsargade land.