Försvarsmaktens fjärrstyrda flygfarkoster  övar på Gotland

De kommande veckorna kommer 32:a underrättelsebataljonens TUAV-pluton att öva på Gotland. Träningen syftar till att förbereda personalen inför sitt kommande uppdrag i Mali.

Obemannad taktisk flygfarkost, så kallad TUAV, i luften vid svenska campen i Mali. (Arkivbild) Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

– Det är första gången TUAV* övar på Gotland vilket kommer att bli både spännande och lärorikt. Vi kommer att kunna öva både besättningarna och klargöringspersonalen inför Mali-insatsen. Som bonus blir vår närvaro en del av försvarsmaktens ökade ambition på Gotland, säger bataljonschef Rick Johansson.

Under övningsperioden kommer flygningar att ske både dagtid och nattetid över större delarna av Gotland. Flygningarna kommer inte störa den civila flygtrafiken på något sätt utan koordineras med Visby flygplats.

– Att koordinera med övriga i luftrummet är en viktig del av träningen då även basen i Timbuktu har en civil flygplats som kräver detta. Koordineringen med Visby flygplats ger en realistisk förutsättning att öva detta inför nedrotationen. 32:a underrättelsebataljonen ska även kunna verka i samtliga delar av Sverige varvid detta blir ett ypperligt tillfälle att öva den planering, förflyttning och logistik som krävs för att sätta in enheten på Gotland, säger bataljonschef Rick Johansson.

Flygövning med ökad risk för buller sker dygnet runt från den 26 september till och med den 10 oktober, 2016, över större delarna av Gotland.

*)TUAV står för "tactical unmanned aerial vehicle" och betyder obemannad flygfarkost.