Flygvapnet firar 90 år med publikrekord

Bullret från den sista uppvisnigen har just lagt sig och Hemvärnets musikkår spelar medan folkmassan rör sig ut från området. Huvudflygdagarna 2016 har varit fantastiska dagar, inte minst lördagen som bjöd på strålande sol - om än lite blåsigt.

Soldater ur fjärde basenheten och Hemvärnet flögs in av åtta helikopter 16 Black Hawk under en stridsförevisning. Foto: Jenny Collin/Försvarsmakten
Viggen flög både en solouppvisning och i formation med Tunnan, Draken, SK60 och Gripen. Foto: Jenny Collin/Försvarsmakten
Flygvapenchefen generalmajor Mats Helgessons välkomsthälsning inleddes med musik av Försvarsmaktens Helikopterflottiljs Säckpipekår. Foto: Jenny Collin/Försvarsmakten

Flygplan och helikoptrar från Sverige, Tjeckien, Belgien, Schweiz, Storbritannien och Finland har bjudit på fina uppvisningar i luften. På marken har flertalet andra nationer stått med både helikoptrar och flygplan. Företag och organisationer med koppling till flygvapnet har också funnits på plats.

Uppskattade flyguppvisningar

Under helgen trotsade ett av det lättaste flygplan, Ö1 Tummelisa, vindbyarna och gav besökarna en härlig uppvisning. Våra före detta försvarsmaktshelikoptrar, Hkp 5 samt Hkp 6 var också uppe i luften, precis som den något mer moderna tjeckiska attackhelikoptern Mi-24 Hind. Många förundrades över med vilken precision Team 50 med fyra SK 50 flög i formationer, för att inte tala om de våghalsiga tjejerna i WingWalkers som gjorde akrobatik på Breitlingplanens vingar.

DC3:an Daisy tittar ut över folkhavet. Foto: Jenny Collin/Försvarsmakten

För de som gillade buller fanns både JAS 39 Gripen, F-16 Fighting Falcon, F-18 Hornet och så våra svenska klassiker AJS 37 Viggen, SK 35 Draken och J29 Tunnan att titta på. Några av de äldre flygplanen hade problem med starka vindar men flertalet kom ändå upp i luften till slut. Då kunde man bl.a. njuta av SK 11 Tiger Moth, J26 Mustang, Saab B-17 och SK 61 Bulldog.

Helikopteruppvisning höjdpunkt

Höjdpunkten för många under flygdagarna var dock ändå helikopteruppvisningen. Inflygandes över fältet kommer två Hkp 15 med kulsprutor och åtta Hkp 16 med soldater och genomför en luftlandsättning. På marken hamnar sedan soldaterna i eldstrid och man skjuter både från marken och från luften. Slutligen hämtar helikoptrarna skadade och resten av truppen. En spektakulär show med mycket pang, rök och action. Efter momentet flyger Hkp 14 in och vattenbombar fältet, precis som man gör när man ska släcka skogsbränder. Helikopteruppvisningen möttes av jubel och stående ovationer från publiken.

Stort antal besökare

Runt 130 000 personer besökte Malmen under Flygdagarna 2016 – något som måste vara publikrekord. Trots köer, värme och sedan regn var stämningen god. I stort har logistiken fungerat bra och de flesta besökare verkade nöjda med dagarna. Personal på Malmen ska nu riva alla tält, städa och återställa för i veckan väntar Flygvapenövningen.