Flygvapnet firade 90 år med högtidlig ceremoni

Försvarsmakten genomförde sin jubileumsöverflygning över Stockholm i strålande solsken i samband med att flygvapnet firade 90 år den 1 juli. En stor dag med pompa och ståt med Gripen, Hercules, SK 60 och helikoptrar i luften, men också en minnesceremoni över de flygare som stupat.

Överflygning över flygarmonumentet vid Karlaplan, Stockholm. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Förutom flygvapnets personal deltog även speciellt inbjudna och allmänheten i jubileumsceremonin. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Flygvapenchefen generalmajor Mats Helgesson, la en blomsterkrans vid flygarmonumentet vid Karlaplan i samband med 90-årsjubiléet. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Fältprost Sten Elmberg och flygvapenchef Mats Helgesson hedrade minnet av de som stupat i flygvapnets tjänst. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Arméns musikkår förgyllde stämningen i flygvapnets 90-års firande. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Flygvapnet inledde födelsedagsfirandet genom att visa upp delar av sin flygplanspark med en överflygning över Stockholm av JAS 39 Gripen och transportflygplan Hercules från Skaraborgs flygflottilj, SK 60 med Team 60 från Luftstridsskolan och Helikopter 14, 15 och 16 från Helikopterflottiljen.

Den 1 juli 1926 bildades flygvapnet. Men även innan fanns militärflyg, då inom armén och marinen.

− Det är hedrande och glädjande att stå här 90 år senare och se tillbaka över vad vi åstadkommit, konstaterade flygvapenchefen generalmajor Mats Helgesson, i sitt tal.

Flygvapnets utveckling från 1926 fram till idag handlar om framsynthet och mod, inte minst hos politiker som investerat i svenska flygvapnets framtid, framhöll flygvapenchefen. Den stora satsning som gjordes med flygvapnet innebar också att en svensk flygindustri tog form när Saab och Volvo Flygmotorer grundades. Flygets materiel som genom åren blivit flygvapnets symboler.

− Men framför allt är flygvapnet sin personal. Utan professionella och lojala medarbetare är vi ingenting. Flygvapenandan består av karaktär och laganda som utvecklar gruppen. Här finns bland annat viljan att lyckas, samarbete, en förmåga att lära av sina misstag och att aldrig ge upp, sa flygvapenchefen.

Se filmen från ceremonin. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Jubileumsceremonin ägde rum vid Karlaplan invid flygarmonumentet, en skulptur av Carl Milles som restes 1931 som en gåva av Svenska Aeronautiska sällskapet.

− Det här flygarmonumentet är en viktig plats för flygvapnet. Här har många jubiléer och hågkomster ägt rum. Idag minns vi särskilt de 957 flygare som offrat sina liv för Sverige under de här åren. Deras namn finns i flygvapnets minneshall i högkvartersbyggnaden Tre Vapen.

Flygvapenchefen lade en blomsterkrans vid monumentet och Arméns musikkår bidrog till feststämningen genom att spela bland annat flygvapnets paradmarsch, Svensk flygarmarsch och Hälsinge flygflottiljs marsch. Efter jubileumsceremonin vid Karlaplan följde en minnesceremoni i flygvapnets minneshall för de som omkommit i flygvapnet.