Ett nytt lyft för Gripen

Förmågehöjning till världsklass

För att upprätthålla hög förmåga uppdateras Jas 39-systemet regelbundet. Uppgraderingen MS20, Materielsystem 20, innehåller både nya vapen, sambandsfunktioner, radarfunktioner och diverse förbättringar i gränssnittet mellan piloten och flygplanet.
– Den senaste uppgraderingen av Jas 39 Gripen C/D innebär ett rejält kapacitetslyft för flygvapnet och blir därmed strategiskt viktig för hela Försvarsmakten och försvaret av Sverige, säger insatschef Jan Thörnqvist.

Den senaste uppgraderingen av JAS 39 Gripen C/D har gett flygplanet en rad nya förmågor, bland annat den nya långräckviddiga jaktroboten Meteor.
Den senaste uppgraderingen av JAS 39 Gripen C/D har gett flygplanet en rad nya förmågor, bland annat den nya långräckviddiga jaktroboten Meteor.
Den senaste uppgraderingen av JAS 39 Gripen C/D har gett flygplanet en rad nya förmågor, bland annat den nya långräckviddiga jaktroboten Meteor. Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten

– Utvändigt ser planet likadant ut, men under skalet är mycket förändrat, säger Karl Sunder, ställföreträdande divisionschef på 212:e stridsflygdivisionen vid F 21 i Luleå.

En hel del mjukvara har förändrats i flygplanet, bland annat har stridsledningslänken - Länk 16 - fått utökad funktionalitet och snabbare datahantering mellan flygplanet, ledningscentralen och andra stridsflygplan.

– En annan nyhet är GCAS, Ground Collision Avoidance system, som enkelt förklarat är en slags autopilot som tar över styrsystemet och ser till att planet inte störtar till marken om piloten av någon anledning förlorar kontrollen, säger Karl Sunder.

Skyddet mot CBRN, kemiska, bilologiska, radiologiska och nukleära hot, har också stärkts. Piloten är nu skyddad vid flygning i kontaminerat område, samtidigt som det blir möjligt för markpersonal att effektivt sanera flygplanet efter landning.

Spaningsförmågan är också förbättrad med en uppdaterad spaningskapsel som ger infraröda bilder, som dessutom kan visas direkt i cockpit.

Bättre beväpning

Två helt nya vapenssystem har tillförts. Ett är den nya radarjaktroboten Meteor som kan nå mål på långa avstånd, mer än 100 km bort. Genom att samverka med olika sensorer på Jas 39 Gripen kan roboten avlossas långt innan fiendens flygplan kan fyra av sina robotar. Att kunna nå motståndaren med vapen innan denna kan göra detsamma kallas förstaskottsförmåga och ger möjlighet att trycka tillbaka fientligt flyg för att till exempel förhindra attacker mot Sverige.

Jaktroboten Meteor har utvecklats i ett samarbete mellan Sverige, Italien, Spanien, Tyskland, Frankrike och Storbritannien.

– Våra svenska Gripen-plan är de första att bli operativa med denna jaktrobot. Första provskjutningen av Meteor skedde också från ett Gripen, säger Karl Sunder.

Den uppgraderade versionen av Gripen utrustas även med den GPS-styrda bomben GBU-39 Small Diameter Bomb (SDB), som är ett precisionsvapen för markmål som flygplanet släpper från ett stort avstånd. Vapnet laddas med data från flygplanet före fällningen och styr sedan själv mot målet. Gripen kan beväpnas med upp till 16 stycken.