”Hårda men rättvisa befäl på Lv 6”

De sista GMU-rekryterna nöjda med sin utbildning i Halmstad

– Håll ut de första två – tre veckorna. Sedan blir det skitkul! Det är tipset som dagens rekryter vill lämna vidare till sina efterträdare.

Sista GMU på Lv 6, vintern-våren 2016, med Jonathan och Matilda
Sista GMU på Lv 6, vintern-våren 2016, med Jonathan och Matilda
Här övas växelvis framryckning inom respektive stridspar. Foto: Carl M Sjöstrand/Försvarsmakten
Sista GMU på Lv 6, vintern-våren 2016, med Jonathan och Matilda
Matildas och Jonathans grupper övar här "Blixtlås höger" - ett sätt att successivt kunna förflytta gruppen i sidled, även om man är under beskjutning. Foto: Carl M Sjöstrand/Försvarsmakten
Sista GMU på Lv 6, vintern-våren 2016, med Jonathan och Matilda
Korpral Persson håller genomgång med rekryterna om vad som är viktigt att tänka på i de olika momenten. Foto: Carl M Sjöstrand/Försvarsmakten
Sista GMU på Lv 6, vintern-våren 2016, med Jonathan och Matilda
"Vill du lära känna dig själv och veta vad du går för? - Gör militär grundutbildning!" Det är Matildas och Jonathans tips. Foto: Carl M Sjöstrand/Försvarsmakten

GMU-rekryterna vid Luftvärnsregementet är mycket nöjda med sina befäl.

– De var hårdare i början, så upplevde man det i alla fall, men befälen är bra; rättvisa och mänskliga, konstaterar Matilda Holm, rekryt från Halmstad.

Jonathan Larsson från Alingsås hade hunnit börja plugga, en termin biomedicin på högskolan, innan han ryckte in. Nu jämför han GMU med högskoleutbildningen;

– Det är stor skillnad mot den civila kulturen … men när vi har lunch så ser vi att de ”beter sig civilt” när de talar med varandra, säger Jonathan och ler.

Matilda kom ihåg att under första veckan var det många som sov dåligt.

– Då visade befälen att de brydde sig om oss. De var noga med att vi kom i säng så att vi fick vår nattvila!

Sista GMU-gänget

Vi träffar rekryterna under en stridsövning, eller närmare bestämt ”övning i framryckning i stridspar under strid”. Jonathan och Matilda är två av de trettio som nu genomför grundläggande militär utbildning, GMU. De är samtidigt på väg att bli historiska eftersom de är sista gänget på Lv 6 som genomför GMU i den tremånadersform som utgjort grundutbildningen under de senaste fem åren.

Till sensommaren i år inleds den nya grundutbildningen, MGU – Militär grundutbildning. I stället för att som i dag bli anställd efter tre månader och därefter göra sin befattningsutbildning, kommer man då att få en längre utbildning före anställning men sedan vara direkt krigsplaceringsbar. Samtidigt har man rekrytförmånerna under längre tid; fritt boende, fri mat, fri utbildning, fria hemresor var 14 dag och 4500 kronor/månad. Detta innebär att det fortfarande kommer vara förmånligare än någon civil utbildning.

Matilda och Jonathan är överens om att utbildningen inte är fullt så tuff som de befarat, även om de haft sina stunder då de tyckt att det varit riktigt jobbigt, framförallt mentalt …

– Den första dagen var nog tuffast för mig, för att det var en så extrem omställning från det civila livet, berättar Matilda.

– Den första kvällen, när jag gick la mig i sängen, då tänkte jag ”Vad är det som jag har gett mig in i?” – men sedan har det gått jättebra!

Jonathan kommer särskilt ihåg en fysiskt ansträngande övning.

– Vi hade en ”stridsdag” med alla personliga förflyttningssätt, det blev mycket ”ålning medelst hasning” och liknande. Det var det mest fysiskt jobbiga hittills.

85 procent genomför utbildningen

Som det brukar vara på GMU:n så tappar man några i början men de som sedan är kvar brukar vara med till slutet. Denna omgång bestod av 36 personer när alla ryckt in men efter en dryg månad är de 31 kvar.

– En fick ett jobb-erbjudande och valde att ta det, två slutade av medicinska skäl och två valde att lämna för de kände att detta inte passade dem … de kanske tyckte det var för jobbigt, funderar Jonathan.

Att skapa ”vänner för livet” brukade man säga var en naturlig följd av den gamla ”lumpen”. Det stämmer till stor del även med dagens militära grundutbildning, menar Jonathan och Matilda.

– Det är väldigt lätt att skapa relationer, man nästan tvingas att vara tighta här, säger Jonathan.

– Ja, framför allt blir det tight med den egna gruppen, som man hela tiden jobbar tillsammans med! Det går ju inte att dölja någonting, för här är man ju ”på varandra” hela tiden, säger Matilda och skrattar.

En annan sak som de tycker är en naturlig följd av att göra GMU, det är självkännedom.

– Om man vill lära känna sig själv; gör GMU! Man märker hur mycket man klarar av och man lär sig att man kan pressa sig mer än man först tror!

Avslutningsvis diskuterar vi om de har några lämpliga råd att ge till nästa generation rekryter. De kommer snabbt överens om att det handlar om att hålla ut inledningsvis för att ha kul i längden!

– Stå ut de första två-tre veckorna, sedan blir det skitkul! Och träna ordentligt i förväg, är Matildas tips. Jonathan håller med, men inte om träningen.

– Jag tycker inte man behöver träna fullt så mycket som man kan tro … men visst; är man vältränad så underlättar det mycket!