”Overkligt, som att tiden stått stilla”

– 85 värnpliktsutbildade jägarsoldater tillbaka i Arvidsjaur

Måndagen den 16 november var det inryckning, 85 jägarsoldater som utbildats vid jägarbataljonen under åren 2005-2009 stegade in på kasernområdet i Arvidsjaur. Det var dags för repetitionsutbildning i tio dygn.
– Det känns faktiskt lite overkligt att man är här igen efter sju år. Fast det är så många år sedan så känns det som igår, nästan som att tiden stått stilla, säger 27-årige Simon Ågevall från Östersund som gjorde värnplikten 2007-2008.

”Välkommen tillbaka jägarsoldater!” Major Fredrik Andersson, utbildningschef för repetitionsutbildningen vid måndagens inledande genomgång. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Målet i sikte, övning av liggande skjutställning med pansarskott. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Knästående skjutställning. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
”Jag tycker det är jätteroligt att vi får möjlighet att komma tillbaka, det är verkligen bra att Försvarsmakten tar vara på de resurser som finns”, säger Peter Eriksson som gjorde värnplikten på jägarbataljonen 2006-2007. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Instruktörerna visar hur man snabbt släpar undan skadad kamrat i stridssituation. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
"Skott kommer – klart bakåt" Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
”Det känns som att man bara varit hemma på permis någon vecka” sa Marcus Lampa som gjorde värnplikten i Arvidsjaur 2005-2006. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Taktiskt omhändertagande av skadad i strid. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Inskrivning måndag 16 november. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
På måndagen hämtades utrustningen på förrådet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Grundläggande vapenhantering med automatkarbin 5C. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

I december 2014 beslutade regeringen att Försvarsmakten skulle få möjlighet att kalla in personal som tidigare gjort värnplikt till repetitionsutbildning. Bakgrunden är det försämrade säkerhetsläget i omvärlden. Ett av de förband som är först ut att genomföra en krigsförbandsövning med pliktpersonal är I 19:s jägarbataljon i Arvidsjaur.

Från samma pluton

27-årige Jonas Lönngren från Kalmar gjorde också värnplikten 2007-2008, dessutom i samma pluton som Simon Ågevall.
– Jag tror vi är 15 grabbar från värnpliktstiden som är här på krigsförbandsövningen. Åtta av oss är dessutom från samma pluton, det känns ju hur kul som helst, säger Jonas Lönngren.

Utrustning och genomgångar

Inryckningsdagen inleddes med inskrivning och uthämtning av utrustning på serviceförrådet. Under eftermiddagen fick soldaterna lite mer information om innehållet i krigsförbandsövningen och jägarbataljonens verksamhet i stort. Måndagskvällen fortsatte sedan med materieltjänst.

Kallt väder och sjukvård

Tisdagens program började med repetition av utbildningspaket "Kallt väder" och fortsatte sedan med sjukvårdsutbildning med fokus på taktiskt omhändertagande av skadad i strid, TOS. Efter ett inledande teoripass var det sedan dags för praktiska övningar både inomhus och utomhus. Här fick soldaterna bland annat friska upp minnet i hur man förflyttar den skadade på olika sätt.
Luleåkillen Marcus Lampa gjorde värnplikten 2005-2006 men bor och arbetar numera i Södertälje.
– Jag kände igen mig direkt när jag kom hit, det känns som att man bara varit hemma på permis någon vecka. Nu blir det intressant är att se vad man har för fysisk status, det är nog inte som när vi muckade för tio år sedan, säger Marcus och skrattar.

Vapentjänst

På onsdagen startade vapenutbildningen på tre olika stationer där det övades med automatkarbin 5C och pansarskott modell 86. Första dagen genomfördes grundläggande utbildning där fokus låg på säkerhet, handhavande, skjutställningar med mera.
– Många av de här soldaterna har inte använt Ak 5C så vi börjar inne i lektionssal med grunderna. Men jag är övertygad om att det kommer att gå snabbt att få upp deras kunskapsnivå, det här är riktigt duktiga jägarsoldater. Några är av de absolut bästa jag har utbildat under mina år här i Arvidsjaur, berättar major Fredrik Andersson, utbildningschef för repetitionsutbildningen.

Viktigt för Sverige

Vapenutbildningen fortsätter sedan under torsdag och fredag. På lördagen inleds förberedelserna inför en drygt två dygn lång fältövning.
– När övningen är slut hoppas vi att några av de här soldaterna ska bli intresserade av att tjänstgöra hos oss i någon form, på heltid eller deltid. För att de ska få veta lite mer om hur det är att arbeta här ska tre av våra heltidstjänstgörande soldater ha en genomgång innan vi avslutar.
– Vi har en bra känsla och soldaterna har en positiv inställning så vi tror att det här ska bli bra. Det här är viktigt för Sverige, det ser vi på de besök som är inplanerade, bland annat kommer arméchefen och försvarsministern hit under övningen, avslutar Fredrik Andersson.

Förutom vid Norrbottens regemente genomförs krigsförbandsövningar med krigsplacerad personal under sista kvartalet 2015 även vid Ledningsregementet, Skaraborgs regemente, Amfibieregementet, Norrbottens flygflottilj och Trängregementet.