Uppgift - säkra hamnen

Det är dags för ett fartyg att komma in till en kaj för logistikförsörjning. Men innan fartyget kan komma måste hamnen och området i dess närhet vara säkert. Det är en uppgift för soldaterna ur Marinbasens Basskyddskompani. Under övningen Swenex ingår soldaterna i en sammansatt logistikstödsenhet som hanterar den här typen av stöd till de övande enheterna till havs.

Soldater ur basskyddskompaniet, Marinbasen, säkrar en hamn under övningen Swenex
Soldater ur basskyddskompaniet, Marinbasen, säkrar en hamn under övningen Swenex
Soldaterna är på jakt efter eventuella sprängladdningar som kan finnas gömda vid kajen. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
Soldater ur basskyddskompaniet, Marinbasen, säkrar en hamn under övningen Swenex
Soldaterna spanar ut över området. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
Soldater ur basskyddskompaniet, Marinbasen, säkrar en hamn under övningen Swenex
Det är viktigt att kunna beskriva sprängladdningen så tydligt som möjligt för att röjdykarna som nu är på väg ska kunna använda rätt metod för att oskadliggöra laddningen. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
Soldater ur basskyddskompaniet, Marinbasen, säkrar en hamn under övningen Swenex
Röjdykarna har valt att använda sig av en robot vid röjningen, vilken de styr från behörigt avstånd. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten

Soldaterna packar in sig i sitt fordon och närmar sig hamnområdet. Det man letar efter är misstänkta personer och eventuella sprängladdningar. Det är sen kväll, knappt någon vind och ganska tyst i hamnen. Väl framme i området tar man sig ur fordonet för att påbörja genomsökningen. Och det dröjer inte länge förrän man upptäcker några misstänkta personer och när de öppnar eld mot soldaterna är striden ett faktum. Soldaterna sprider ut sig och besvarar elden och för en stund vibrerar luften av ljudet från kulsprutan. Soldaterna sätter två angripare ur spel och det öronbedövande dånet byts mot tystnad. Soldaterna håller tagen terräng och begär in mer resurser eftersom hotet har ökat.

Nästa grupp ansluter och efter att ha satt in dem i läget påbörjar man på nytt genomsökningen av området. Det verkar som att de personer man nedkämpat var de enda i området. Efter att ha visiterat dem konstaterar man att de tillhör en annan nation och att de troligen var där i syfte att sabotera. Soldaterna letar nu efter misstänkta föremål som kan tänkas finnas i vid kajen. Efter en stund hittar man en trolig sprängladdning gömd i ett däck på kajen.

På ett ögonblick lämnas kajen och man ser till att sätta sig på säkert avstånd och att även se till att inga obehöriga råkar ta sig in på området. Nu måste sprängladdningen förstöras och för att göra det begär man in stöd från röjdykarna som även de ingår i det sammansatta logistikstödsförbandet.

Efter vad som känns som en evighet men i själva verket inte är så lång stund rullar röjdykarna in med sina fordon. Man tar skydd på behörigt avstånd och soldaten som såg sprängladdningen får i uppgift att så noga som möjligt beskriva hur den såg ut och hur den var placerad. Röjdykarna som även röjer sprängladdningar på land beslutar sig för att använda sig av en robot för själva jobbet. Då kan de på behörigt avstånd skicka fram den på larvfötter radiostyrda roboten som sedan kan oskadliggöra laddningen.