Största övningen i Halland 2015

45:e Hemvärnsbataljonen genomförde höst-KFÖ

Alla kompanier var på plats. 410 hemvärnssoldater, från Kungsbacka i norr till Laholm i söder, ryckte in vid regementet i Halmstad. Förläggning, förflyttning, försvar, bevakning, sprängtjänst, logistik … alla funktioner övades, samtliga soldater var på helspänn, här gav man allt!

Hemvärnsövning vecka 538, 45:e hemvärnsbataljionen - Hallands hemvärn. Gruppchef Jonas Printz, närbild.
Hemvärnsövning vecka 538, 45:e hemvärnsbataljionen - Hallands hemvärn. Gruppchef Jonas Printz, närbild.
Jag vill göra en insats, det är roligt att öva tillsammans med kamraterna och jag känner att jag får en personlig utveckling! Jonas Printz förklarar sina personliga motiv till att vara med i Hemvärnet. Foto: Fredrik Sjöstrand/Försvarsmakten
Hemvärnsövning vecka 538, 45:e hemvärnsbataljionen - Hallands hemvärn. Öv Stefan Jönsson talar till truppen. C Lv 6.
Det här var inget lätt moment ... men ni gjorde det riktigt bra! förklarade regementschefen efter stridsmomentet på Mästocka. Foto: Fredrik Sjöstrand/Försvarsmakten
Hemvärnsövning vecka 538, 45:e hemvärnsbataljionen - Hallands hemvärn. Rast, vila i skyttevärnet med skäggig Hv-soldat.
Kort "Rast/vila" i värnen efter första stridsmomentet. Foto: Fredrik Sjöstrand/Försvarsmakten

– Jag vill gärna berätta för andra hur bra det är att vara med i Hemvärnet, säger Jonas Printz, understödsgruppchef vid 2:a plutonen i 452:a hemvärnskompaniet.

– Det är vid sådana här större övningar som man verkligen testas. Man känner en stolthet när det går bra!

Det handlar om höstens stora krigsförbandsövning, KFÖ, för 45:e hemvärnsbataljonen – Hallands hemvärn. Berömmet som rikshemvärnschefen Roland Ekenberg delade ut, vid förra besöket; ”45:e ligger bland topp fem av Sveriges hemvärnsbataljoner!” sitter kvar i bakhuvudet och manar till stordåd!

Vi är ute på Mästocka skjutfält. Andra plutonen vid 452:a insatskompaniet har just tagit sitt anfallsmål – en skans med halvt utgrävda värn som nu snabbt förbättras. De vet att det finns fiender kvar i terrängen framför och anar att det kan komma ett motanfall snart.

Ordnar bra skjutställningar

Plutonen organiserar sig för ”försvar av taget anfallsmål” och förbereder sig noga. Skyttar och kulspruteskyttar har nu ordnat bra skjutställningar, de båda granatgevärsomgångarna har grupperat i högra flanken, där de samtidigt funnit bra skottfält och fritt bakåt för utblåset …

Plötsligt ropar spejaren ”fiender rakt fram!” man ser hur figurerna reser sig ur gräset och skyttarna börjar snabbt bekämpa. En efter en faller figurerna ner i marken igen. Ett stort kantigt mål dyker upp 200 meter framför och snett till höger – granatgevärsskyttarna får uppgiften att bekämpa pansarfordon! ”Klart bakåt!” ”Skott kommer!” Två rejäla smällar hörs alldeles strax.

Så fort det lugnar ner sig går plutonchefen åt sidan med sin signalist. Chefen tar luren till radion från signalistens ryggställning, för att rapportera uppåt. ”Från Bertil Rudolf till Rudolf Johan. Am- och sjukvårdsrapport, Kom!” ”Kom!”  ”Vi har nedkämpat ett pansarskyttefordon och ett 20-tal skyttar på fälten framför oss – Norr UPK 218, Kom! …”

Dags för feedback …

Efter mindre än en kvart är striden över. Momentövningsledaren avbryter och kallar samman plutonens grupper för att ge lite feedback. Det gick bra, får man höra, bara lite småsaker att putsa på! Chefen för Luftvärnsregementet, som just följt momentet, tar över ordet och berömmer hemvärnssoldaterna rikligt.

Vi återvänder till gruppchefen för plutonens understöd; två granatgevärsomgångar.

– Jag var från början, under 2003, utbildad till gruppchef vid stridsfordons-transport på P 4 i Skövde, berättar Jonas Printz.

– I Hemvärnet har jag varit sedan 2012. Jag kände att jag ville göra en insats för vårt samhälle.

Jonas berättar att engagemanget i Hemvärnet även gett honom nya vänner. Kamratskapet är mycket gott i gruppen.

– Det är roligt, det ger mycket socialt men det ger även en personlig utveckling på flera plan. Det är mycket som är positivt med Hemvärnet!