Ryskt observationsflyg över Sverige

I veckan genomför Ryssland en så kallad Open Skies-flygning över svenskt territorium. Ett ryskt plan av typen An-30B kom till Ärna utanför Uppsala under måndagen, med femton ryska militärer.

Ett ryskt An-30B genomför under veckan en observationsflygning i Sverige enligt Open Skies-avtalet.
Ett ryskt An-30B genomför under veckan en observationsflygning i Sverige enligt Open Skies-avtalet. Foto: Försvarsmakten/Peter Liander

– Svensk personal kommer att åtfölja de ryska militärerna hela tiden, även ombord på planet under själva observationsflygningen. Vi genomför också kontroll och inspektion av flygplanet och dess sensorer innan, säger Håkan Josefsson, som är Försvarsmaktens chef för Open Skies.

Open Skies-avtalet är en av de centrala förtroendeskapande åtgärder som utvecklades efter kalla kriget. Enligt detta avtal är alla 34 deltagande stater skyldiga att ta emot observationsflygningar över sina territorier.

– Avtalet reglerar i detalj hur en observationsflygning genomförs, vilka flygplan som är tillåtna och vilken utrustning som får finnas, säger Håkan Josefsson.

Sverige har i år genomfört en Open Skies-flygning över Ukraina och två över Ryssland, den senaste i mitten av augusti. Den senaste Open Skies-flygningen över svenskt territorium gjordes av Tyskland i december 2014. Senast Ryssland gjorde en Open Skies-flygning över Sverige var i augusti 2013.

– Sverige har visserligen avbrutit allt bilateralt samarbete med Ryssland, men denna observationsflygning är en del i det multilaterala samarbetet i OSSE, organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, säger Håkan Josefsson.