Sommarkurs och Air Camp snart till ända

Sommarkursen på Skaraborgs flygflottilj börjar lida mot sitt slut. Efter två veckor av utbildning, studiebesök, strapats och en natt i skogen börjar de 65 eleverna mellan 15-18 år att förbereda sig för hemfärd. Men de som började kursen är inte riktigt samma personer som på fredagen åker hem. Förutom information om det militära livet har de lärt sig att en grupp klarar mycket mer än vad en enskild individ gör, och att hjälpa andra är att hjälpa sig själv - en självklarhet som ibland måste påminnas om.

Vicktor von Knorring sökte till sommarkursen efter tips från en kompis Foto: John Lidman/Försvarsmakten

– De går från chock till kamratskap, gemenskap och mognad. Det är jätteroligt att se, säger Ulf Leijon, kurschef för sommarkursen.Det är stor skillnad på hur de är när de kommer hit och när de åker hem.

Under kursen tvingas eleverna till kontakt och att skapa relationer, vilket kan vara nog så svårt för många. Respekt för sina medmänniskor är en viktig del.
– Värdegrundsarbetet är jätteviktigt för oss och vi jobbar med det från första till sista dagen, säger Ulf Leijon. Detta ställer självklart även krav på oss instruktörer. Vi måste vara förebilder. Vår förhoppning är att eleverna ser värdet av samarbete och respekt och sedan tar det med sig i livet.

Första steget

Sommarkursen är en grundkurs. Den är till för alla de som inte tidigare har någon erfarenhet av Försvarsmakten eller Flygvapnet. De som är intresserade kan sedan gå regionala fortsättningskurser och - efter det - ledarskapskurser. Samtidigt som sommarkursen genomförs på F 7 genomförs även Air Camp som är en ”slutkurs” för de som större erfarenhet. Om man vill fortsätta efter Air Camp är det Grundläggande Militär Utbildning (GMU) som gäller. GMU är det första formella utbildningssteget mot en militär karriär. Air Camp är dock inget krav för att genomföra GMU utan skall ses som en del i frivilligutbildningen.

Några av de som gått sommarkursen kommer statistiskt att söka en militär karriär, antingen som soldat, specialistofficer, officer eller inom Hemvärnet. Och gör de inte det är det ändå inte bortkastade två veckor.
– Jag tror att kursen är värdefull även för de som kanske inte tänkt bli militärer, säger Ulf Leijon. Eleverna får en inblick i Försvarsmaktens roll i samhället och de får testa sin uthållighet och sin samarbetsförmåga. Många får säkert vänner för livet.

Väntade på att få flyga helikopter – fick gå

En av eleverna är Vicktor von Knorring från Habo. Med släktingar inom Försvarsmakten hade han redan viss kunskap, men det var först efter tips av en kompis som han anmälde sig till sommarkursen.

Vicktor är nöjd.
– Jag visste faktiskt inte så mycket om kursen men den har varit både lärorik och rolig.

Och lite jobbig. Eleverna får inte reda på schemat i förväg.
– Vi trodde vi skulle få flyga helikopter men vi fick gå på strapatsövning istället.

Efter en bussfärd tidig på morgonen fick de en lång dag på Hunneberg med många kilometer till fots och uppgifter som ställer krav på samarbete. Det gällde för eleverna att hålla fast vid det de lärt sig under veckan. Fysiskt jobbiga situationer ställer större krav på kamrathjälp och på respekt för de som har det jobbigt. Och efter en natt i skogen - med kompisarna som enda värmekälla – klev de på morgonen in i bussen för hemfärd mot flottiljen. Efter en kort resa stannade bussen och alla eleverna fick ställa upp utanför.
– Vi fick då reda på att strapatsdygn två skulle börja. Det var väl inte riktigt det vi ville höra, säger Vicktor och skrattar.

Men det blev inget strapatsdygn två. Det var bara instruktörernas sätt att få upp pulsen på eleverna.

Under kursen har eleverna besökt Transport- och specialflygenheten och fått flyga Tp84 Hercules. De har även besökt stridsledningsanläggningen Blueshark, träffat Gripenpiloter och sett flyguppvisning med JAS 39 Gripen.

På fredag är det avslutning med anhöriga. Sommarlovet fortsätter för en del. Andra kanske har sommarjobb. För någon är det säkert bara en väntan på att nästa kurs skall börja.