”Övningen i Skottland ger värdefulla erfarenheter”

Utanför Skottlands kust vimlar det för närvarande av ett femtiotal krigsfartyg och ubåtar tillsammans med ännu mer stridsflyg. I dag lördag den 11 april inleds övningen Joint Warrior med drygt 13 000 deltagande soldater och sjömän från cirka tretton olika nationer inklusive Sverige. 

Löjtnant Richard Bräckvall är övningsledare Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Både personlig materiel, mat och bandvagnar skulle med Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Det blev många skjutpass med 12 cm granatkastare vid tidigare deltagande Foto: 205.amfibieskyttekompaniet/Försvarsmakten

Under helgen ansluter enheter ur 2:a amfibiebataljonen för att delta i den gigantiska övningen utanför Skottlands kust. Det är fjärde gången som förbandet deltar i övningen, men andra gången som man deltar med granatkastare. Övningen fokuserar på att träna taktiskt uppträdande och stridsteknik med alla ingående nationer på olika nivåer.

– Jag och mina kollegor ser verkligen fram emot att öva tillsammans med de andra nationerna. Vi deltar bland annat med en understödspluton och en eldledningsgrupp, det kanske inte säger så mycket för alla, men enkelt beskrivet så kommer vi att på olika sätt delta i stridsmoment kombinerat med fartyg, flyg och markförband, sa löjtnant Richard Bräckvall

Richard Bräckvall är övningsledare för den enhet som förbandet deltar med. Under fredagen packades det sista som skulle med och redan i helgen ansluter styrkan till övningen.

– Vi kommer i huvudsak att genomföra övningen vid övningsområdet Cape Wrath, som ligger i den nordvästra delen av Skottland. Övningen ger oss värdefulla erfarenheter, inte minst då vi får skjuta tillsammans med andra nationer och öva både att leda indirekt eld såväl som att bli ledda av andra, till exempel med våra granatkastare. En av de största utmaningarna är oftast språket då det är många olika icke engelskspråkiga nationer som deltar, men det brukar lösa sig och det blir alltid bra övningar, sa Bräckvall.