Guld och silver till Sverige!

Vid dagens skidorientering i Militära skid-VM tog Erik Blomgren hem guldet i herrklassen med säker marginal och bland damerna skidade Evelina Wickbom in på en andraplats, bara en sekund efter ryska Maria Kechkina. Dubbla medaljer för Sverige med andra ord.

Evelina Wickbom vid en av kontrollerna ute i skogen. Foto: Mats Carlsson/ Försvarsmakten
Militär världsmästare! Erik Blomgren, strålande glad segrare direkt efter målgång. Foto: Anna-Lena Hesse/Försvarsmakten
Damsegrarinnan Maria Kechkina, Ryssland. Foto: Mats Carlsson/ Försvarsmakten
Nära, nära, silver till bodentjejen Evelina Wickbom, endast en sekund från guldet. Foto: Mats Carlsson/ Försvarsmakten

Andra tävlingsdagen under Militära VM bjöd på perfekta förhållanden. Temperaturen precis ovanför nollstrecket, bara en lätt vind och strålande solsken.

I herrklassen var 26 åkare anmälda. Första startande var Johannes Schandi från Tyskland. Därefter startade en åkare varannan minut. De mest meriterade startade på slutet , bland dem Eduard Khrennikov med startnummer 23. Svenske Erik Blomgren hade startnummer 25. Det innebär att det blev en lång spännande väntan innan det stod klart att Erik kom i mål på den snabbaste tiden, hela 29 sekunder före Eduard Khrennikov från Ryssland och nära två minuter före bronsmedaljören Stanimir Belomazhev från Bulgarien.
– Det känns jättebra, sa Erik efter målgång. Jag är i bra form och gjorde ett bra lopp. Att ta medalj i Militära VM var ett av mina största mål den här säsongen. Det var också många meriterade åkare med och det känns extra roligt att slå de allra bästa!

Bland de 14 damerna blev det en stenhård kamp, som slutade med en förstaplats för ryskan Maria Kechkina, endast en sekund före hemmahoppet Evelina Wickbom. På tredje plats, 1:52 efter, kom Natalia Naumova, också hon från Ryssland.
– Jag är nöjd med mitt lopp. Det är klart att det hade varit roligt att vinna, men jag gjorde mitt bästa. Nu ser jag fram emot mixstafetten imorgon, då kanske jag får åka med Erik, sa Evelina med ett leende.