Försvarsmakten fortsätter följa den ryska övningen

Ryssland påbörjade under fredagen en stor övning i och kring Östersjön. Försvarsmakten följer övningen både till sjöss och i luften och har en god bild av vad som sker.

20090606 - 12 Luleå Sverige/Sweden Loyal Arrow 09..två svenskta JAS 39  Gripen landar efter ett uppdrag från kallax flygplats utanför Luleå..Loyal Arrow.Den 8 till 16 juni 2009 kommer Sverige att stå värd för den Nato-ledda flygövningen Loyal Arrow. Övningen genomförs från Norrbottens flygflottilj, F 21, i Luleå och kommer att vara den största flygövningen hittills i Sverige. Sammanlagt deltar tio länder med flyg- och/eller markförband..Målet är att öva och träna enheter och staber i att leda och genomföra luftoperationer, samt att förbereda Natos beredskapsförband NRF 13/14 (NATO Response Force)..Deltagare Sverige (F 21, F 17, LSS och Lv 6), Finland, Norge, Storbritannien, Polen, Tyskland, Portugal, Turkiet, Italien, USA.Antal flygplan Cirka 50.Övningsdatum 8-16 juni.Antal deltagare Cirka 2 000 personer, inklusive besättningen på hangarfartyget (cirka 1 000 personer).Huvudbas F 21, Luleå.Övriga baser Vidsel, Uleåborg, Bodö och Örland..About Loyal Arrow .Command and control of the exercise will be executed by the Joint Force Air Component (JFAC) HQ from CC-Air Ramstein. Exercise Director will be Brigadier General Gianni Baron, Deputy Chief of Staff Operations CC-Air Ramstein. Brigadier General Johan Svensson, Deputy Commander of the SWE Air Component Command, will be the exercise Co-Director..The exercise is based upon a fictions scenario. Within this scenario, elements of the NATO Response Force (NRF), acting under a mandate by the United Nations Security Council, will be deployed to a theatre of operations. .The NRF was created to provide the Alliance with an effective tool to face the new security threats of the 21st century. It is a rapidly deployable, multinational and joint force with modern equipment able to carry out the full range of Alliance missions whenever and wherever needed, as tasked by the North Atlantic Council..Almost 900 participants.About 800-900 exercise participants from Germany, Finland, the United Kingdom, Ita
20090606 - 12 Luleå Sverige/Sweden Loyal Arrow 09..två svenskta JAS 39  Gripen landar efter ett uppdrag från kallax flygplats utanför Luleå..Loyal Arrow.Den 8 till 16 juni 2009 kommer Sverige att stå värd för den Nato-ledda flygövningen Loyal Arrow. Övningen genomförs från Norrbottens flygflottilj, F 21, i Luleå och kommer att vara den största flygövningen hittills i Sverige. Sammanlagt deltar tio länder med flyg- och/eller markförband..Målet är att öva och träna enheter och staber i att leda och genomföra luftoperationer, samt att förbereda Natos beredskapsförband NRF 13/14 (NATO Response Force)..Deltagare Sverige (F 21, F 17, LSS och Lv 6), Finland, Norge, Storbritannien, Polen, Tyskland, Portugal, Turkiet, Italien, USA.Antal flygplan Cirka 50.Övningsdatum 8-16 juni.Antal deltagare Cirka 2 000 personer, inklusive besättningen på hangarfartyget (cirka 1 000 personer).Huvudbas F 21, Luleå.Övriga baser Vidsel, Uleåborg, Bodö och Örland..About Loyal Arrow .Command and control of the exercise will be executed by the Joint Force Air Component (JFAC) HQ from CC-Air Ramstein. Exercise Director will be Brigadier General Gianni Baron, Deputy Chief of Staff Operations CC-Air Ramstein. Brigadier General Johan Svensson, Deputy Commander of the SWE Air Component Command, will be the exercise Co-Director..The exercise is based upon a fictions scenario. Within this scenario, elements of the NATO Response Force (NRF), acting under a mandate by the United Nations Security Council, will be deployed to a theatre of operations. .The NRF was created to provide the Alliance with an effective tool to face the new security threats of the 21st century. It is a rapidly deployable, multinational and joint force with modern equipment able to carry out the full range of Alliance missions whenever and wherever needed, as tasked by the North Atlantic Council..Almost 900 participants.About 800-900 exercise participants from Germany, Finland, the United Kingdom, Ita
Två JAS 39 Gripen i luften. Foto: Niklas Ehlén/ Försvarsmakten

Sedan övningen startade har bland annat strategiskt bombflyg och marinstridskrafter övat i östersjöområdet. Inslaget av främst ryska flygstridskrafter har varit onormalt stort. Bland annat har strategiska bomflygplan av typ TU-95 använts, vilket är väldigt ovanligt. Övningen kommer att pågå under ytterligare några dagar och Försvarsmakten har anpassat beredskapen för flyg och marina förband och har en god bild av vad som sker.

Även Nato och övriga nordiska länder har varit aktiva och de har vid ett flertal tillfällen startat med sin incidentjakt.