Försvarsmakten fortsätter följa den ryska övningen

Ryssland påbörjade under fredagen en stor övning i och kring Östersjön. Försvarsmakten följer övningen både till sjöss och i luften och har en god bild av vad som sker.

Två JAS 39 Gripen i luften. Foto: Niklas Ehlén/ Försvarsmakten

Sedan övningen startade har bland annat strategiskt bombflyg och marinstridskrafter övat i östersjöområdet. Inslaget av främst ryska flygstridskrafter har varit onormalt stort. Bland annat har strategiska bomflygplan av typ TU-95 använts, vilket är väldigt ovanligt. Övningen kommer att pågå under ytterligare några dagar och Försvarsmakten har anpassat beredskapen för flyg och marina förband och har en god bild av vad som sker.

Även Nato och övriga nordiska länder har varit aktiva och de har vid ett flertal tillfällen startat med sin incidentjakt.