Övningen på Gotland avslutad

Den drygt fem dagar långa övningen på Gotland är nu avslutad. Under måndagen lämnade de sista amfibiesoldaterna Gotland och blev även på hemresan eskorterade av korvetter och stridsflyg.

Stridsbåtar, korvetter och stridsflyg, eskorterar som en del i övningen, Destination Gotland som har amfibieförband ombord på fartyget Foto: Didrik Book/Försvarsmakten

Eskorten var också på hemresan mycket uppskattad av övriga resenärer på Destination Gotland som på nära håll fick se både korvetter och JAS-plan som löste uppgifter. När väl förbanden var på hemmabasen, återstod vård och återställning av båtar, fordon och all annan utrustning som hade använts under övningen. Utöver vården, genomfördes också genomgång efter övning med syfte att ta lärdom av vad som fungerat och vad som kanske ska ändras till nästa gång, en rutin som förbanden alltid har.

Den bästa erfarenheten är att övningen gav kvitto på att Sverige har insatsberedda och välutbildade förband med både viljan och förmågan att lösa uppgifter. För att upprätthålla den förmågan är det viktigt att över tiden genomföra övningar, större eller mindre, som enskilda förband eller tillsammans med andra.