Realistisk övning med avancerad teknik

Vid Markstridsskolan finns möjligheter. Med hjälp av avancerade simulatorer och träningsanläggningar erbjuder man förbanden paketlösningar för att träna i olika miljöer och på olika nivåer. Allt som en del av den plan för att förbanden ska kunna utvecklas mot uppsatta mål.

Övning i STA MOUT.
Övning i STA MOUT.
Övning av strid i bebyggelse Foto: Combat Camera/Försvarsmakten
Övning i STA MOUT.
Markstridsskolan erbjuder fullt stöd vid övning i anläggningen Foto: Combat Camera/Försvarsmakten
Övning i STA MOUT.
En rad olika övningsmoment kan genomföras. Foto: Försvarsmakten
Övning i STA MOUT
Byggnaderna är anpassade för att få en realistisk övningsmiljö Foto: Combat Camera/Försvarsmakten

En av dessa anläggningar är den för strid i bebyggelse (SIB) som finns strax utanför Motala. En av få i sitt slag i Europa och den största och mest avancerade i Sverige. Här arbetar personal ur Markstridsskolan med att planera och genomföra övningar efter förbandens behov, målsättningar och önskemål.

— Vi skräddarsyr hela paketlösningar som man kan använda sig av. När man kontaktar oss kan vi anpassa upplägget efter behovet och ge stöd i den mån som man önskar, säger Henrik Persson som jobbar som chef för den instruktörsgrupp som håller i övningsverksamheten i anläggningen.

 Strid i bebyggelse är ett område som är olika aktuellt för olika förband beroende på vad man har för uppgifter. Anläggningen är en riksanläggning och alla inom Försvarsmakten som har behovet är välkomna att använda den, men då Markstridsskolan har ägandeskapet är det också skolans uppgifter som är styrande.

—Det innebär att vi generellt är öppna för att ta emot alla som har identifierat ett behov av att utbilda sig inom detta, men prioriteringen ligger mot de arméförband som vi som skola ansvarar för att utveckla, öva och träna enligt den övergripande planen.

 Anläggningen är uppbyggd som en mindre stad, med kompletta byggnader speciellt utformade för att kunna öva olika moment, som inbrytning, genomsök och strid. Fordon och soldater utrustas med speciella sensorer som gör att teknik kan användas som markerar träff. Dessutom är byggnaderna utrustade med detsamma så att även de kan reagera på det som pågår runt omkring dem med hjälp av ljud, ljus och bild. Tillsammans skapar detta en realistisk övningsmiljö med möjlighet att direkt återkoppla till det man gjort och att mängdträna på olika moment.

Träning mot bestämda mål

Markstridsskolan har varit med och utvecklat den träningsplan som ligger till grund för arméns utveckling i riktning mot brigadförmåga, att kunna fungera i system av system, och stöttar förbanden i den processen. Bland annat genom att lägga upp en träningstrappa som ger förbanden den utveckling som krävs inför de stora gemensamma övningarna. Övning i SIB-anläggningen är en del i den helheten.

 —  Vi kan erbjuda allt från lån av bara byggnaderna till fullt stöd med både system och instruktörer samt det färdigformade övningspaketet, berättar Henrik Persson. Det innebär att man kan komma hit och öva hela förbandet, inklusive cheferna som annars ofta får hålla i övningarna hemmavid och därmed inte själva får möjlighet att prövas tillsammans med förbandet. Generellt är det här upplägget mycket uppskattat och man är nöjd med den övning man får ut av tiden man lägger här hos oss.