Lodjurmarschen testade uthålligheten

Det var 14 sammanbitna soldater som efter lång träning och väntan, äntligen fanns på startlinjen, någonstans söder om F 7 i trakten av Såtenäs. Klockan 22.00 startade den första patrullen i Lodjursmarschen.

Den långa och tunga marschen är till ända. Här når en av patrullerna målet.
Den långa och tunga marschen är till ända. Här når en av patrullerna målet. Foto: Försvarsmakten
Kuperad terräng, här vid en kraftledningsgata.
Kuperad terräng, här vid en kraftledningsgata. Foto: Försvarsmakten

Lodjursmarschen har sedan 1993 genomförts med samma sträckning. Marschen syftar till att testa soldaternas uthållighet, vilja och kunskaper. Soldaterna var indelade i två patruller, som vid start öppnade upp i ett högt tempo när de var pigga och fräscha för att efterhand ha ett lägre tempo. Soldaterna genomförde ett antal olika provmoment under marschen. Momenten fungerar som en återkoppling till utbildningen som genomförts fram till nu.

Samtliga soldaterna klarade marschen med ett gott betyg. All marschträning som har varit en del av grundkurs flygbasjägare gav bra förutsättningar att lyckas. Flygbasjägarna passade på att fira sitt 30-årsjubileum i samband med Lodjursmarschen.

Under fredag och lördag bjöds gamla flygbasjägare in för att fira att förbandet fyller 30 år. Det var ett stort intresse av gamla kamrater att komma till F 7 för att vara med på soldaternas målgång samt att medverka vid baskerceremonin och efterföljande middag. Uppslutningen var stor, en ceremoni och middag med över 100 gäster.