Från rekryt till soldat

Nu är den första GMU:n på F 7 avslutad. Efter tre månaders utbildning övergick de 26 deltagarna från att vara rekryter till att bli soldater. 20 av dessa kommer att fortsätta sin tjänst inom Försvarsmakten varav två på Malmen i Linköping och 18 på Såtenäs.

26 rekryter genomförde GMU och examinerades som soldater. Foto: John Lidman/Försvarsmakten
Bäste rekryt, Magnus Hammargren, har lärt sig mycket men trodde att utbildningen skulle vara fysiskt hårdare. Foto: John Lidman/Försvarsmakten
Jobba hårt på dagen, sova i skärmskydd på natten. Regn. Det krävdes lite tuffhet att klara sista utbildningsveckan. Foto: John Lidman/Försvarsmakten

Rekryterna har fått lära sig mycket under sina tre månader på flottiljen. Inte minst att ta vara på sig själva och sina kamrater på kasern och i fält. Det är inte alltid lätt att hålla motivationen uppe när man är i ett läge där man måste bo och överleva i fält. Att sova under ett egenbyggt skärmskydd – eller om man i ett lyxläge har ett tält – samtidigt som vind och regn gör allting blött, tär på krafterna. Därtill skall man kunna laga egen mat och hålla god hygien.

En naturlig del i utbildningen har varit grunderna i strid, det vill säga att hantera AK5, signalpistol och kasta handgranat.

Utöver förmågan att klara sig i fält har rekryterna även fått både teoretisk och praktisk utbildning i bland annat folkrätt och hur individen och gruppen utvecklas. Under den veckolånga övningen ”Ge aldrig upp” kunde de sedan pröva sig själva och sin förmåga att lösa uppgifter under lite tuffare förhållanden.

Från rekryt till soldat                                                  

Och även om de nu kan titulera sig soldater är utbildningen ännu inte slut.

– Nu skall de lära sig den tjänst de kommer att jobba med. Det känns lite vemodigt att släppa dem nu när de börjar bli bra. Det hade varit roligt att få vara med ända fram tills de är färdigutbildade att ingå i krigsförbandet, säger Martin Molius, chef för utbildningen.

Samtidigt tycker han det är skönt att GMU:n är över.

– Det har varit tufft för rekryterna men samtidigt ett tungt jobb för oss instruktörer. Det skulle behövts ett par instruktörer till.

Bäste rekryt

Magnus Hammargren utsågs till bäste rekryt. Motiveringen var bland annat att Magnus varit engagerad och haft en bra förmåga att ta till sig information. Han har också varit positiv och stöttat sina kamrater under tuffa förhållanden vilket bidragit till en positiv utveckling av hela plutonen.

Magnus hade förväntat sig att utbildningen skulle vara både psykiskt och fysiskt hårdare men känner ändå att han lärt sig mycket. Den hårdaste stunden var när rekryterna kommit hem från den uppsamlingsveckan de gjorde på Bulids skjutfält i Uddevalla. Det hade varit en riktigt jobbig vecka full med hårt jobb och ihållande regn. Efter busstransporten hem till Såtenäs fick de ställa upp framför kasernen och sedan gå fram och klappa kasernväggen. Därefter kom ordern att åter göra uppsittning i bussen. Övningen var inte slut.

– Ja, det var det hårdaste. Vi trodde ju att vi var klara. Då höll jag på att bryta ihop, säger Magnus samtidigt som han har svårt att hålla sig för skratt.

Måndagen den 11 november började Magnus och de övriga soldaterna sin fortsatta utbildning på den arbetsplats där de kommer att tjänstgöra. Många av de nya soldaterna kommer att jobba på F 21:s R3-pluton placerad på Såtenäs. Huvudsysslan kommer att vara fälthållning vilket bland annat innebär att se till att flygfältets banor är fria från grus, snö och annat som kan hindra eller skada flygplanen. De ansvarar också för att gräsfälten runt banorna hålls klippta och kan även utföra vissa reparationer av bansystemet.

 

Fakta R3

Räddning – Brandbekämpning och räddning av personer och materiel.

Röjning – Hålla fältet och bansystemet fritt från grus, snö, is och annat som hindrar eller försvårar starter och landningar.

Reparation - Reparationen består bland annat i att tillfälligt laga söndersprängda bansystem så att flygplan kan ombasera till annan plats.