Ett annorlunda höstlov

Det var 14 stycken trötta, men nöjda, ungdomar som lämnade Ledningsregementet i söndags kväll. Exercis, överlevnad, träning, sjukvård och samband var några av de saker som ungdomarna fick lära sig under helgen.

Deltagarna fick sätta sina sjukvårdskunskaper på prov vid en spelad trafikolycka. Foto: Mikael Fabel/Försvarsmakten
Samband är en av Ledningsregementets huvuduppgifter. Deltagarna fick öva samband via radio ute i terrängen. Foto: Mikael Fabel/Försvarsmakten
Deltagarna provar Försvarsmaktens fystester. Foto: Rebecca Fröling/Försvarsmakten

Ledningsregementet anordnar ett par helger per år då intresserade ungdomar får prova på livet som soldat.

- Jag har varit här på regementets dag och ville prova på hur det är att jobba här. Det har varit jätteroligt, ungefär som jag hade tänkt mig, säger en av kursdeltagarna.

Att gå i takt

Mörkret har precis fallit över Enköping och Ledningsregementet på fredagskvällen. Utanför en av kasernerna på området står gruppen med ungdomar iklädda motoroverall, kängor och gröna hjälmunderlag rullade till mössor.

- Höger om, hörs instruktörens röst ljuda.

Gruppen med ungdomar vrider kropparna åt höger.

- Framåt, marsch.

Ungdomarna tar ett steg framåt och börjar gå. Det här med exercis, att gå och stå på samma sätt, var inga problem att lära sig för ungdomarna.

- Exercis är en grund i Försvarsmakten. Det är viktigt att kunna tillsammans röra sig i grupp och formeringar för att effektivisera arbetet, säger instruktören Michael Finta.

Använda radio

Eftersom samband är en av Ledningsregementets huvuduppgifter fick deltagarna även prova på att prata med varandra i en av Försvarsmaktens radioapparater, Radio 180. Tillsammans skulle grupperna leda varandra runt regementet för att samla bokstäver som till slut bildade ett ord. Annorlunda.

-För det kan sammanfatta de här dagarna, det har varit en annorlunda helg. Nytt, spännande och lite jobbigt, avslutade kurschef Kristoffer Hådding.

Rebecca Fröling