Stort intresse för Försvarsmakten

Att få inbjudningar till olika event och mässor är vardag för rekryteringsofficeren Melker Johansson och rekryteringskoordinatorn Karin Holm. Den här gången står jobbmingel i Alingsås på agendan. Med bilen full med roll ups, broschyrer, bord och matta går kursen mot Alingsås.

Rekryteringsofficer Melker Johansson samtalar med Tawin Engsödergård Foto: Caroline Karlsson/Försvarsmakten

- Det här jobbet är så stimulerande för man får träffa så många härliga människor, säger Melker Johansson. 
Det blir snabbt bekräftat. Klockan 14 slår Arbetsförmedlingen i samarbete med fyra andra aktörer, varav en av dem är Försvarsmakten, upp dörrarna. Ett 30-tal människor strömmar in i lokalen och flera av dem kommer direkt till Försvarsmakten. Många av dem som kommer fram är intresserade av att jobba inom försvaret men kanske inte som soldat. Tyvärr är Trängregementet i nuläget i stort behov av soldater och främst deltidssoldater.

Kan man inte som rekryterare bli frustrerad av att folk inte vill söka sig hit och bli soldater?
- Jag tänker inte så. Min grundtes är att har de inte intresset kan jag inte tvinga dem. Alla tycker inte heller om Försvarsmakten och det måste man acceptera. Dessutom blir det inte bra om någon kommer som inte vill vara här, säger Melker Johansson.

Efter ett tag kommer Tawin Engsödergård fram. Hon kan däremot tänka sig att gå GMU (grundläggande militär utbildning). Hon kommer ursprungligen från Thailand och har bott i Sverige i tio år.
- Det verkar spännande med Försvarsmakten, man blir nyfiken, säger hon.
Eftersom hon är arbetssökande föreslår Melker att hon tar kontakt med sin handledare på Arbetsförmedlingen för att gå FMU, förberedande militär utbildning. FMU är ett samarbete som Försvarsmakten har tillsammans med Arbetsförmedlingen.
Tror du att du kommer att gå FMU?
- Ja det tror jag faktiskt. Mina barn är så pass stora att de klarar sig själva nu, så det finns en chans att jag söker, säger Tawin Engsödergård.
Efter en timmes jobbmingel packas grejerna ihop och färden går vidare till Göteborg och Nordstan. Där har Försvarsmakten ställt upp sin monter i hopp om att locka uppmärksamheten från allmänheten och fler soldater till sina förband.