42 soldatbostäder invigdes i Bro

I onsdags invigde Försvarsminister Karin Enström 42 nybyggda hyreslägenheter i Bro. Byggnationen och invigningen av lägenheterna är en del i arbetet med att hjälpa Försvarsmaktens soldater fram till ett boende.

Försvarsministern Karin Enström klipper invigningsbandet. Foto: Björn Westerdahl
Invigning av soldatbostäder Foto: Björn Westerdahl
Invigning av soldatbostäder Foto: Björn Westerdahl
Försvarsministern håller upp dörren för Livgardets soldat Foto: Björn Westerdahl
Försvarsministern och kommunstyrelsens ordförande i Upplands-Bro kommun, Irene Seth Foto: Björn Westerdahl

Övergången från värnplikt till frivillighet har inneburit ett ökat behov av bostäder för de soldater som nu är anställda i Försvarsmakten.

- För flera förbandsorter innebär reformen stora möjligheter men också stora utmaningar att kunna möta upp nya behov av till exempel bostäder och kommunal service. Det är en reform som påverkar hela samhället och som kräver engagemang från oss på Försvarsdepartementet, från Försvarsmakten och från olika lokala politiker och företrädare, sa Karin Enström.

– Konkurrensen på bostadsmarknaden i Stockholm är hård, och detta är ett nödvändigt och efterlängtat steg i arbetet med att hjälpa våra soldater hitta en bra bostad. Tidigare bodde våra värnpliktiga på logement. Våra anställda soldater behöver egna bostäder där de har möjlighet att bilda familj och vara en del i det övriga samhället, säger överste Joakim Martell, ställföreträdande regementschef på Livgardet.

Värd för invigningen var stiftelsen MHS-bostäder som tillhandahåller bostäder för anställda och studerande inom Försvarsmakten.

– Bostäderna är i första hand avsedda för soldater och vi är glada att kunna erbjuda moderna och praktiska lägenheter till ett acceptabelt pris i närheten av Livgardet, säger Claes Tornberg, ordförande för MHS-bostäder.

Bostäderna finns i olika storlekar från dryga 20 kvadratmeter till närmare 70 kvadratmeter och samtliga bostäder är försedda med bergvärme och egen parkeringsplats.

Invigningen av de 42 lägenheterna i Bro är en del i ett större arbete där det även har byggts soldatbostäder i Enköping och i Haninge. Den 26 september tog kommunalrådet Yvonne Stein dessutom det första spadtaget för 109 nya hyreslägenheter vid nya Norrboda, där MHS bostadsstiftelse kommer att förhyra den första bostadsetappen till förmån för soldater på Livgardet.