145 000 åskådare när F 7 visar lufttankning

En C-130 Hercules från transport- och specialflygenheten vid F 7 förevisade lufttankning under en stor flygdag i Ostrava, Tjeckien, under lördag och söndag 21-22 september. Arrangemanget kan liknas med en Försvarsmaktsdag men med fler utställare, exempelvis polisen. Ett arrangemang som detta är i Tjeckien en folkfest. Utbudet är i stort sett obegränsat. Inte mindre än 145 000 besökare räknades in.

Tjeckiska Gripen lufttankar från svensk Hecules. Foto: Håkan Brandt / Försvarsmakten
Stridsflygplanen var på grund av den låga höjden inte anslutna. Foto: Håkan Brandt / Försvarsmakten

För F 7:s del var det ett kombinationsuppdrag då transportflygplanet Hercules först flög till Payerne i Schweiz för att lasta av utrustning. Därefter fortsatte flygningen till den tjeckiska Gripenflottiljen i Caslav i Tjeckien. F7 ansvarar för den svenska supportgruppen vid Caslav som stöder Tjeckien med införandet av Gripensystemet.

I samband med besöket övade tjeckiska Gripen lufttankning med den svenska C-130 Hercules som modifierats för att både kunna lösa transport- och lufttankningsuppdrag. Efter det andra övningspasset landade transportflygplanet på Ostrava för att delta i flygdagen.

Flera svenska bidrag

Under den två dagar långa flygdagen genomförses lufttankningsdemonstrationer där Hercules flög förbi med slangarna ute följda av tjeckiska Gripen. Stridsflygplanen var på grund av den låga höjden inte anslutna.

Sveriges representation i luften omfattade också Swedish Air Force Historic Flight som både visade upp SK60 med de ursprungliga franska motorerna och Viggen. Den senare gjorde som vanligt ett stort intryck.

Hemresan på måndag inleddes med en ytterligare samövning med den tjeckiska 211:e divisionen.