Övningen har startat

Första övningsdagen i flygövning Arctic Challenge Exercise 2013, ACE 13, är nästan över. Utvärdering av eftermiddagspasset ska genomföras samtidigt som planering av morgondagens förmiddagspass pågår.

Ett brittiskt Typhoon-flygplan lyfter under Arctic Challenge Exercise 2013. ​ Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Första dagen på övningen innebär många nyheter för deltagarna. Framförallt för de gästande förbanden. För piloternas del gäller det att bekanta sig med luftrummet. Viss utrustning måste justeras för att samverkan mellan de baser som ingår i övningen ska kunna fungera friktionsfritt.

Fem nationer som baserar på fyra olika baser i tre länder kräver samordning och planering.

Nyckel till framgång är att videotelekonferensutrustning (VTC) fungerar. Genom den knyts baserna ihop och gemensamma genomgångar innan flygpasset kan genomföras. VTC:n är lika viktig för utvärderingen av de flygpass som genomförs i flygövningen.

Ett av målen i övningen är att öva på planering, genomförande och utvärdering av stora sammansatta flygstyrkor. Att samöva med andra, både svenska och utländska förband, är nödvändigt för vår insatsförmåga. Genom att träna tillsammans skapar vi förutsättningar för att kunna göra gemensamma insatser.

- Det här är det bästa sättet att lära av varandra, säger Tobhias Wikström, divisionschef för 211:e stridsflygdivisionen.

Övningen är ett nordiskt samarbete mellan Sverige, Norge och Finland där även övriga nationer är inbjudna att delta.

- Att få öva mot en ny plattform som den brittiska Typhoonen är utvecklande för oss. Vi får ett bra och kostnadseffektivt övningsutbyte, säger han.