Gränslöst, vänskapligt och träffsäkert

Vänskap genom idrott är det internationella militära idrottsrådets motto. Och det är precis det som har präglat denna vecka på Bodens garnisons skyttestadion när en internationell pistolskyttetävling har arrangerats.
– Det känns bra att vi äntligen kunde arrangera en internationell tävling i Sverige, säger Lars Carlsson, en av de ansvariga för tävlingen.

22 träffsäkra skyttar från sex nationer deltog under veckan i CISM regional shooting tournament i Boden. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
CISM regional shooting tournament, Boden augusti 2013. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Ingemar Proos och Lars Carlsson, grenansvariga för pistolskyttet i Försvarmakten och ansvariga för den internationella tävlingen i Boden. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Alf Boman under torsdagens särskjutning i den militära snabbmatchen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Maria Claesson ser möjligheter att rekrytera genom skyttesporten. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Pistolskytteveckan i Boden är en internationell inbjudningstävling, så kallad CISM regional shooting tournament, CISM står för det internationella militära idrottsrådet.
– Vi bjöd in 10 nationer förutom oss själva och det blev fem som kom, 22 skyttar och en till två ledare per nation. Ett ganska hyfsat resultat deltagarmässigt då vi vet att många har det kärvt med sina försvarsbudgetar, resor och deltagande i sådana här arrangemang är något som tidigt kan bli struket när det blir besparingskrav. Vi var dessutom lite sena med inbjudan av olika orsaker, fortsätter Lars Carlsson.

Sveriges bästa anläggning

Skjutbanorna för 25 och 50 meters skytte i Bodens garnison byggdes inför militära skytte-VM 2008 och är enligt Lars den bästa anläggningen i landet för den här typen tävlingar.
– De finns ingen bättre anläggning i Sverige än den här vi har i Boden, det är här vi ska arrangera tävlingar. Dessutom är det enkelt att arrangera här då vi har ett mycket bra stöd av Bodens sportskytteklubb, berättar han.

Under torsdagens avslutande gren militär snabbmatch blev det svensk seger för I 19:s Maria Öberg som för övrigt vann alla individuella grenar under veckan.
– Jag är självklart nöjd med veckan även om jag inte skjutit på toppen av min förmåga. Men mest nöjd är jag att vi äntligen arrangerar en tävling i Sverige, om vi ska bli inbjudna till andra nationer måste vi arrangera själva också.

Rekrytering

En annan av de deltagande svenskorna är Maria Claesson ser ytterligare dimension i skytte och idrott i Försvaret.
– Det här är också ett sätt att rekrytera soldater, om man till exempel håller på med skytte kan man utbilda sig till soldat, kontinuerligt eller tidvis tjänstgörande. Blir man det eller hemvärnssoldat kan man komma med i den här gemenskapen och få ytterligare en dimension och utveckling av sitt skytte, säger Maria och fortsätter.
– Jag själv var tidigare civilanställd inom Försvaret i Eksjö och när jag slutade utbildade jag mig till hemvärnssoldat.

Tände till

En av de svenska herrarna är Alf Boman, tidigare officer på Södra skånska regementet och nu officer i Hemvärnet i Skåne. Alf som snart fyller sextio år visade under den avslutande snabbmatchen att tekniken ännu sitter när han lyckades ta sig till särskjutning om silver och brons.
– Med tanke hur jag startade i dagens tävling, tolv poäng borta på de fyra första serierna, sedan tände jag liksom till och sköt riktigt bra, endast 13 borta på de övriga åtta serierna.
Det är kul att se att man är med och fightas fortfarande, han som tog silvret är ju bara i 25 årsåldern och jag fyller sextio om en vecka, sa en nöjd Alf Boman efter särskjutningen.

”Friendship through sport”

Under veckan har deltagarna tävlat i grenarna grovpistol, sportpistol och militär snabbmatch. Måndag och fredag var resdagar och tisdag till torsdag har varit vikta för träning och tävling Det hela avslutades på torsdagen med prisutdelning och som sig bör med en kamratmiddag i sann CISM-anda, ”vänskap genom idrott”.
– Det känns bra att vi kan ha det här goda samarbetet i världen och det finns många goda exempel, det jag minns så här direkt är när vi var på militära VM i Kina tidigare i år, där satt nordkoreaner och sydkoreaner och pratade med varandra i vänskaplig anda och vi har ju läst och hört hur relationerna är de två länderna emellan, avslutar Lars Carlsson.

Under denna vecka, 26 augusti till 1 september genomförs ett annat CISM arrangemang i Sverige, Miltära VM i orientering i Eksjö.