Från uniform till träningsoverall

Vart du än vänder dig ser du atleter i sina landslagsoveraller. Flaggor och väskor överallt! Leenden, skratt och hälsningsfraser. Det märks att det är något utöver det vanliga som händer på Eksjö garnison!

Foto: Anton Thorstensson/Försvarsmakten
Foto: Anton Thorstensson/Combat Camera/Försvarsmakten
Foto: Anton Thorstensson/Försvarsmakten
Foto: Anton Thorstensson/Försvarsmakten

I tisdags var det invigning av militära världsmästerskapen i orientering 2013 som i år arrangeras på småländska höglandet där Försvarsmakten och Göta ingenjörregemente står som värdar. Alla länder marscherade i parad i sina vackra uniformer mot Eksjö torg där en högtidlig cermoni genomfördes. Men på onsdagmorgonen svidades det om från uniform till träningsoverall. Det var tävlingsdags! 

Det är riktigt bra konkurrens med hela 43 löpare från sommarens civila VM i Finland med flera medaljörer i startfältet i Eksjö. 

Herrarna sprang 5270 meter med schweizaren Matthias Kyburz som vinnare på tiden 24:44. Schweizarna hade en riktigt bra dag med sex herrar bland dem tretton bästa. 181 herrar kom i mål och i resultatlistan finns deltagare från länder man inte är van att se i orienteringssammanhang. Förenade Arabemiraten, Venezuela, Ecuador, och Iran är ovana i svensk terräng och några av löparna hade inte sprungit med kompass innan men gav sig gladeligen ut och kämpade väl.

I damklassen var ryskorna dominanta med Tatiana Riabkina och Julia Novikova som vinnare och bronsmedaljör. Sträckan var 4170 meter lång och Tatianas tid 26:21 var hela tre minuter bättre än Ausrine Kutkaite från Litauen som knep silvret. De 55 damerna som passerade mållinjen sprang i strålande sol i området runt Knutstorp. Bästa svenska resultatet stod Stina Granefelt för som sprang in på en elfte plats. 

SOK Aneby och Eksjö SOK är rutinerade tävlingsarrangörer och har tillsammans med personal från Eksjö Garnison arbetat med förberedelserna under lång tid. Med mer än 350 personer som deltar i arrangemanget måste planeringen vara detaljerad. Två tävlingar återstår, långdistans idag och stafett på lördag. Båda hålls vid Klinten strax utanför Eksjö. 

Mer information om tävlingarna hittar du på www.forsvarsmakten.se/wmoc2013 
Här finns detaljerat program, resultatlistor, bilder och artiklar.