Med internationell insats i sikte

Från Kosovo till en krokig grusväg utanför Kungsängen, en resa som beror på det yrke hon har valt. 26-åriga studenten Lisa Thornblad har en stark motivering till varför hon har gjort och vill göra utlandstjänst igen – det handlar om något större än bara henne.

Foto: Annika Gustafsson/Försvarsmakten
Foto: Annika Gustafsson/Försvarsmakten

En ryckig rörelse och vagnen kränger till, först åt höger och sedan åt vänster. Och så höger igen. För varje gupp fordonet träffar hörs ljudet av föremål som slår mot pansarplåten som omger soldaterna. Lisa tar en klunk vatten, det behövs, för luften inne i vagnen är tryckande. Den varma sommardagen utanför pansarterrängbilen gör sig påmind därinne. Men det är inte länge gruppen måste stå ut med värmen, efter bara tio minuter är det dags att hoppa ur fordonet och landa på grusvägen vid Livgardets övningsfält utanför Kungsängen.
– Ibland när jag har ett riktigt i-landsproblem så brukar jag stanna upp och tänka på hur människorna nere i Kosovo hade det. Och så säger jag till mig själv – skärp dig, säger Lisa.

Det var efter värnplikten som Lisa valde att göra internationell insats i Kosovo. Under sex månader var hon på plats för att försöka hjälpa lokalbefolkningen att återfå det liv de hade innan kriget, något de var väldigt tacksamma för berättar hon. Från tiden i Kosovo har Lisa många minnen, och hon minns starkt de människor hon träffade.
– Vi var placerade i ett fattigt område ute på landsbygden där vi verkligen fick se hur människorna levde. Och trots att de varken hade tillräckligt med kläder eller kunde äta sig mätta verkade de vara lyckliga, för de hade ju varandra.

Utbildas på Swedint

Lisa kom hem i april 2010 och sedan dess har hon bland annat valt att plugga. Om några veckor tar hon, tillsammans med sina drygt 100 studiekamrater, examen från officersprogrammet på Karlberg. Just nu är kadetterna på Livgardet för att gå en kurs som ges av Swedint (Swedish Armed Forces International Centre). Kadetterna ställs bland annat inför moraliska dilemman där det inte nödvändigtvis bara finns ett rätt svar.
– Fingertoppskänsla och sunt förnuft är det viktigaste, och det lär man sig genom övningar och erfarenhet. Det går det inte att läsa sig till i en bok, säger Jarkko Leinonen som är ett av befälen under dagens övning.

Under dagen får Lisas grupp möta fem olika situationer, allt noga iscensatt med skådespelare, eller figuranter som de kallas, som ställer gruppen inför svåra val. Övningen tar plats längs den ringlande grusvägen som gruppen med nio soldater vandrar på. Korta tillrop såsom ”fordon” och ”människor längst vägen” vandrar mellan soldaterna för att de ska bli uppmärksamma på händelser runt om dem. Plötsligt ropar en av kadetterna ”beväpnad man på vägen” och det är dags för gruppen att möta en av de svåra situationerna.
– Det kan vara väldigt svårt att veta vad som är rätt och fel i dessa moraliskt svåra lägen och jag tycker det visar hur viktigt det är att faktiskt genomföra sådana här övningar, säger Lisa.

I en annan situation hotar en figurant gruppen med ett gevär och i en annan får en man ena foten bortsprängd av en mina. Allt är ett skådespel, men händelserna är hämtade från scenarion som inträffat i verkligheten.
– Jag är medveten om att det här kan hända på riktigt. Därför är det viktigt att vi känner oss själva och vet hur vi agerar. Hela vår verksamhet är beroende av att människor kan samarbeta och för att kunna göra det är det viktigt att förstå vem man är.

Nya uppdrag väntar

För Lisa är det en självklarhet att göra intrnationell insats igen.
– Det handlar om något större än en själv. Jag vill hjälpa dem som behöver hjälp, och det är häftigt att se vad vi svenskar har hjälpt till med utomlands. Även om vi bara är en liten del i ett större sammanhang så är vi ändå en viktig pusselbit.
Efter examen väntar tjänstgöring vid Södra Skånska Regementet (P 7) i Revingehed där hon först ska arbeta som instruktör och sedan som ledningsplutonchef. Men först ska skolan klaras av och den pågående kursen på Swedint ska avslutas. En kurs som får ett gott betyg av den snart utexaminerade blivande fänriken.
– Det är väldigt proffsiga människor som jobbar här på Swedint. Det blir så realistiskt med figuranterna och det här blir en bra grej för oss att stoppa i ”ryggsäcken”, särskilt för dem som ännu inte varit utomlands.