Många nyfikna på soldatyrket

Försvarsmakten i Halmstad bjöd på lördagen in till Soldatens dag på Ringenäs skjutfält. Närmare 1500 personer fick uppleva allt från flyguppvisning med Jas 39 Gripen, motorbyte på stridsfordon till ett anfall med en av Hemvärnets insatsplutoner.

Framförallt fanns Försvarsmaktens personal på plats för att svara på frågor om sitt yrke, och låta alla intresserade prova och testa utrustning och olika moment som kan ingå i en soldats vardag.
– Den här dagen är jättebra för mig, säger Sara Lindvall från Ljungby. Jag har varit lite orolig för de fysiska testerna om jag vill söka till den grundläggande militära utbildningen, GMU, men här har jag fått testa hinderbana. Nu tror jag att jag kan klara det, och jag har dessutom fått lite träningstips.

I sitt rätta element

Försvarsmakten i Halmstad bjöd för första gången in allmänheten på det här sättet till ett av sina övnings- och skjutfält för att just kunna visa soldatens vardag i rätt miljö. Hos reservofficer Linn Lenestrand kunde besökarna se hur en enmansförläggning ute i terrängen kan se ut, och testa vad som krävs för att överleva, i värsta fall ensam.
– Har du legat ute när det är riktigt kallt? frågar André Alfredsson.
– Ja, det har jag, svarar Linn. Det är markkylan som är värst. Man kan ju kanske inte sova hela natten utan måste upp och röra på sig emellanåt.

André är på Ringenäs med sin bror Emil som har bestämt sig för att söka till GMU när ansökningsfönstret öppnar den sista juli.
– Jag har inte riktigt bestämt mig vad jag vill efter GMU, men jag gillar fysiska utmaningar, berättar Emil. Jägarsoldat är kanske något för mig. Försvarsmakten tilltalar mig eftersom jag alltid har gillat lagidrotter där man får jobba tillsammans mot ett gemensamt mål.

Varför jobba i Försvarsmakten?

– Jag har haft många jobb, och det här är det bästa jag haft, berättar specialistofficer Elin Nylander, första tekniska bataljon på Försvarsmaktens tekniska skola. Gemenskapen och andan i gänget är jättebra – här hjälps man åt. Dessutom är det jättespännande som vapentekniker att felsöka utrustning och diskutera sig fram till lösningen på olika tekniska problem – mycket mer spännande än vad jag någonsin trodde.

Naturligtvis finns det också svårigheter och utmaningar i jobbet, inte minst när man bygger upp en ny enhet från grunden som man gör på första tekniska bataljon.
– Jag vänder det som verkar negativt till något positivt, för jag har ju faktiskt all möjlighet nu i uppbyggnaden att vara med och påverka och utveckla verksamheten, konstaterar Elin.

En arbetsplats – 1000 möjligheter

Under fyra timmars aktiviteter fick besökarna veta mer om bland annat luftvärn, teknisk tjänst, soldat- och officersutbildning, internationell insats, hemvärn och frivilligrörelse – tillsammans en glimt av den mångfald och stora mängd möjligheter som Försvarsmakten erbjuder. Chefen för Luftvärnsregementet och Halmstads garnison, Stefan Jönsson, sammanfattade:
– När man tjänstgör i Försvarsmakten, oavsett om det är i Sverige eller utomlands, så gör man skillnad.