Lärorik vinterutbildning

Norrskenet dansar lätt över den nattsvarta himlen. Transportplanet Herkules har precis landat i ett snöklätt Vidsel i Norrland. Luften är kall, temperaturen har krupit ner till minus 20 under kvällen. Efter några förseningar så är sista lasset av både materiel och soldater äntligen på plats. Veckan uppe i Vidsel lovar bjuda på allt från djup snö och iskalla nätter till skidåkning och skägglav.

Käthy Janstad på vinterutbildning.
Käthy Janstad på vinterutbildning. Foto: Malin Ros/Försvarsmakten
Käthy Janstad på vinterutbildning. Foto: Malin Ros/Försvarsmakten

Skägglav är det enda ätliga ute i naturen under vintern. Sammanlagt behöver cirka fem liter tillagas och ätas för att tillgodose en persons dagliga näringsintag.
– Det var intressant att få testa på skägglav, men det var bland det äckligaste jag någonsin smakat på, så helst aldrig igen, säger Käthy Janstad, soldat vid 97-kompaniet.

Käthy är radaroperatör och har som uppgift att sköta radarstationen Underrättelseenhet 23 och övervaka luftrummet. Det är hennes första besök i Vidsel. Hon förklarar att i Skåne, där hon är uppvuxen, är det inte många gånger temperaturen faller under minus 15 grader.
– Jag har aldrig befunnit mig i minus 25 förut så det är en upplevelse. Det är spännande att verkligen få uppleva riktig kyla. Jag ser det som en bra erfarenhet, nu vet jag hur jag och min kropp reagerar på det. När jag först klev av planet efter vi landat tänkte jag: vart är jag någonstans? Jag vill in i värmen igen... men kroppen vande sig snabbt, berättar Käthy Janstad.

Uppskattad övning

–Jag gillar övningar som denna, de ger så otroligt bra erfarenheter och jag märker efter varje övning att jag kunnat utnyttja tidigare lärdomar, samtidigt som jag skaffar mig nya. Kul att vi fick utbildas i vinterkunskap i ett äkta vinterlandskap med djup snö och kyla, tycker Käthy Janstad.

För att kunna ta sig fram bra i djup snö krävs det någon form av hjälpmedel. För soldaterna är hjälpmedlen längdskidorna, som kallas ”vita blixten”, och snöskor.
– Det är första gången jag står på ett par längdskidor, eller ja, vita blixten. I början var det svårt att veta hur jag skulle göra för att hålla balansen, nu går det bara bättre och bättre. Jag gillar dock snöskorna bättre, de är lättare att röra sig fritt med, fast jobbigare eftersom hela kroppen får arbeta mer, förklarar hon.

Om dagarna är kalla så är det ingenting mot vad de norrländska nätterna är. Eftersom övningen ska vara så fältmässig som möjligt får soldaterna tillbringa nätterna i tält, och sista natten till och med under bar himmel. Två och två får de tillsammans bygga en slags snögrop som de klär med granris för isolering och sätter upp skidor med snöblusen spänd över för vindskydd. Här gäller det att inte vara lat utan göra allt som de lärt sig ska göras innan sovdags. Annars är risken stor att de börjar frysa. Då blir inte natten trevlig.
– Jag gillar att sova i tält, det är mysigt. Det blir automatiskt en skön stämning och gemenskap. I snögropen sov jag nog bäst, jag tror runt elva timmar. Jätteskönt, avslutar Käthy Janstad.