Lovande afghansk slutövning

Den vita MI-8 helikoptern lyfter tidigt från Kabuls flygplats med Unamas militärrådgivare ombord. De ska flyga en timme västerut till staden och provinsen Bamyan för att övervara en afghansk slutövning.

Vägen blir smalare och smalare.
Vägen blir smalare och smalare. Foto: Försvarsmakten
En Nya Zeeländsk soldat tittar ut över övningsfältet.
En Nya Zeeländsk soldat tittar ut över övningsfältet. Foto: Försvarsmakten
Vägen blir smalare och smalare. Foto: Försvarsmakten
En Nya Zeeländsk soldat tittar ut över övningsfältet. Foto: Försvarsmakten

Flygplatsen i Bamyan är ett tillplattat lerfält, belägen mitt ibland bebyggelsen. Helikoptern landar mjukt efter en hisnande flygning bland Hindukushs berg. Där väntar sex stycken FN-bilar med chaufförer och militärrådgivarna med general Bengt Nylander i spetsen som sätter sig i rörelse.

Färden går genom staden Bamyan, förbi de två gigantiska, i berget urgrävna Buddhastatyerna. Vägen slingrar sig in mellan bergen och snart svänger man av från huvudvägen längs en flodfora. Den blir smalare och smalare, gropigare och gropigare. Naturen och bergen är underbart spektakulära!

Kortegen åker högre och högre upp, till slut är man på 3 500 meter höjd. Efter en timmas biltur är man slutligen framme vid övningsfältet, en stor bergsplatå. Många gäster har tagit sig hit för att titta på den för regionen så viktiga slutövningen. Bland annat syns Afghanistans enda kvinnliga guvernör, polischefer, höga militärer och journalister.

Övningsmoment

Övning med en afghanska insatsstyrkan består bland annat av momenten stridsskjutning, sjukvård och understöd. Slutövningen genomförs bra och soldaterna tackas för sin kompetens och snabbhet.

Efter pressmöte åker deltagarna en annan bergsväg tillbaka till staden Bamyan, via den legendariska Dragon Valley.

Åter i Bamyan äter sällskapet en snabb afghansk kebab på torget innan återresan till Kabul. Förhoppningsvis skall denna afghanska insatsstyrka kunna skydda samhället nu när Isaf avrustar och lämnar regionen under april. Nu är det upp till Afghanerna själva.